ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Заради увеличението на тол таксите ще поскъпнат стоките и услугите

29 Юни 2022 | 13:56
0 коментара
Бизнес
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Заради увеличението на тол таксите ще поскъпнат стоките и услугите

Превозвачи се обявиха срещу увеличението на тол таксите и обхвата на тол систамата от 1 юли. И призоваха управляващите да преразгледат решението си. По думите им това увеличение ще струва по 127 лв. на година на българските граждани. От бранша обявиха, че остават в протестна готовност.

Според превозвачите въвеждането на подобен обхват ще затрудни изключително много икономиката, ще увеличи цените на стоките и услугите. "Това, което предложихме, беше да се въведат съответните проценти отстъпки от изминати километри, което щеше да доведе до това, че българските транспортни фирми, които изпълняват превози вътре в страната, ще плащат по-малко от транзитно преминаващия превоз”, каза Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи.

„Всичките точки, които предлагахме, имат една единствена цел – транзитният трафик да поеме основната тежест по събирането на тол таксите, както е във всяка една европейска държава”, обясни Димитър Димитров от Камарата на автомобилните превозвачи. „Отчитаме, че това ще доведе до ръст на инфлацията”, поясни Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

Според приетото решение на кабинета от 1 юли тази година автомобилите между 3.5 и 12 тона, в зависимост от екокатегорията си, да плащат между 6 и 9 стотинки за изминат километър по автомагистрала. Тарифата за движение по пътища първи клас ще е между 5 и 8 стотинки на километър, а за второкласните пътища - между 2 и 3 стотинки. От 1 януари 2023 г. тол цените ще скочат съответно между 10 и 13 стотинки за магистрала, между 6 и 9 стотинки за първокласен път, а за второкласните пътища - между 4 и 7 стотинки на километър.

От 1 юли автомобилите над 12 тона, които са с 2 или 3 оси, според екокатегорията си, ще плащат между 16 и 20 стотинки за магистрала. Заплащането за преминаване по първокласен път ще е между 13 и 17 стотинки на километър, а по пътища втори клас - между 9 и 11 стотинки. От 1 януари 2023 г. тарифите ще бъдат от 26 до 30 стотинки за километър преминаване по автомагистрала, между 22 и 25 стотинки за пътища първи клас и между 19 и 23 стотинки за пътища второкласните.

При автомобилите над 12 тона с 4 повече оси цената на километър от 1 юли т. г. ще е в границите от 15 стотинки за второкласен път за превозно средство категория ЕВРО VI, EEV и 32 стотинки за категории ЕВРО 0,I, II при пътуване по магистрала. От 1 януари догодина цената ще е от 29 стотинки за второкласен път за най-високият евро клас и 43 стотинки за изминаването на километър по автомагистрала за товарен автомобил категории ЕВРО 0,I, II. Според категорията на превозното средство и класа на пътя автобусите между 3.5 и 12 тона ще от 1 юли плащат между 1 и 5 стотинки за километър, а от 1 януари догодина между 2 и 8 стотинки. Тези с тегло над 12 тона - между 1 и 6 ст./км от юли и между 3 и 9 ст./км от догодина.

Добавете Вашия коментар

TOP