Представителят на Балканика Иван Пандъков сигнализира: 3 г. след отказ за водовземане МВЕЦ „Ощава“ на Ив. Давидков-Яйцето работи на пълни обороти и продава ток

14 Февруари 2024 | 10:03
0 коментара
Общество
Благоевград
Представителят на Балканика Иван Пандъков  сигнализира: 3 г. след отказ за водовземане МВЕЦ  Ощава  на Ив. Давидков-Яйцето работи на пълни обороти и продава ток
От сдружението са категорични, че ще сезират прокуратурата, ако Басейнова дирекция не реагира…

Близо 3 години след като Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” /БДЗБР/ отказа да продължи разрешителното за водовземане от река Ощавска за МВЕЦ-а на благоевградския бизнесмен Иван Давидков-Яйцето, той продължава да произвежда електроенергия и да я продава на електроразпределителната мрежа.

За това сигнализира в „Струма“ председателят на сдружение „Балканка“ Иван Пандъков, разбрал от наша публикация за влязло в сила през юли 2022 г. решение на Върховен административен съд, който потвърди отказа на БДЗБР от 2020 г. да продължи разрешителното на „Електро Инвест БГ“ ЕООД за водоползване за нуждите на МВЕЦ „Ощава“.

За констатирано на 2.02.2024 г. водовземане от река Ощавска за нуждите на МВЕЦ „Ощава“, стопанисвана от „Електро Инвест – БГ“ ЕООД, са предприети необходимите действия за ангажиране на административнонаказателна отговорност по реда на чл. 200 от Закона за водите.

На дружеството е изготвено предписание за преустановяване на водовземането, като в случай на неизпълнение ще се пристъпи към прилагане на принудителни административни мерки по Закона за водите”.

С други думи, едновременно дирекцията следи дали се изпълнява старото съдебно решение и чака ново от ВАС, като всяка година предприема „необходимите действия за ангажиране на административнонаказателна отговорност по реда на чл. 200 от ЗВ“.

От Сдружение „Балканка“ смятат, че в случая има поне няколко състава на престъпление по НК, затова ще отправят покана за сигнализиране на прокуратурата от страна на БДЗБР.

„В противен случай се опасяваме, че ще го направим ние с указания да се разследва и престъпление не само за незаконно водовземане, ами и за длъжностно престъпление от страна на служители на БДЗБР“, предупреждават от там.\struma.bg

Добавете Вашия коментар

TOP