Представиха сборника „С песните на Градски детски хор“ от Христо и Николина Кротеви

14 януари 2022 | 13:02
1 коментара
Представиха сборника „С песните на Градски детски хор“ от Христо и Николина Кротеви

Сборникът „С песните на Градски детски хор“ съдържа част от големия репертоар на Градския детски хор към Народно читалище „Никола Вапцаров – 1866“ – Благоевград.

Дългогодишни ръководители на хора са проф.Христо Кротев и съпругата му доц.д-р Николина Кротева. Те създават настоящия сборник, за да запълнят острата липса на актуален хоров репертоар, а така също и да предоставят на българските детски хорове и младите диригенти концертни творби, изпитани и доказани в хоровата практика.

Всички песни са звучали и продължават да звучат на наши и международни сцени и с тях много хорове са завоювали престижни награди. Тези произведения до голяма степен са се превърнали в емблема на Градския детски хор към читалището. Произведенията са подредени в сборника тематично: патриотични, песни за сезоните и концертни. Творбите са създадени предимно от български композитори, включени са и три авторски песни на самия Христо Кротев, негово дело са и аранжиментите на творбите.

Проф.Христо Кротев представи сборника пред аудиторията в Регионалната библиотека, събитието бе предавано и на живо в социалните мрежи. Проф.Кротев благодари на Народно читалище „Никола Вапцаров – 1866“ за финансовата и морална подкрепа, благодарение на която сборникът се разпространява безплатно.
„Градският детски хор към читалището в Благоевград е един културен феномен, според мен. Благодарение на проф. Христо Кротев и на доц. д-р Николина Кротева, този хор успява да се запази и да има живот, да има концерти, участия, децата да ходят с удоволствие да пеят. Подборът на репертоар, който проф. Кротев прави за този хор е изключително ценен за децата, защото това изкуство е твърде елитарно и макар че не е толкова близко до децата, те го заобичват, благодарение на примера, който дава творческият тандем Христо и Николина Кротеви.

Тяхната сърцата работа е показателна за високата естетическа класа, която те целят обучавайки, образовайки и възпитавайки децата в Градския детски хор.“ – с тези думи се обърна към присъстващите Силвия Домозетска, директор „Култура, спорт и туризъм“ в Община Благоевград, която също уважи събитието.


ИВАН публикува:
14 януари 2022 | 17:20
И Силвето Нослето Габаната пак там се пъчи и дрънка врели некипели! Що не я разкарат тая шушумига - на всеки кмет се мазни! Веднъж не изказала свое мнение! Требва да я наричат Силвето папагала!

Добавете Вашия коментар!

АНКЕТА

Одобрявате ли връщането на маските заради Ковид вълната?