Предсрочният вот на 11 юли

05 Май 2021 | 11:54
0 коментара
Политика

Президентът Румен Радев обяви, че следващата седмица ще разпусне 45-ото Народно събрание. Той посочи, че се очаква предсрочните парламентарни избори да се проведат на 11 юли.

Това стана ясно, след като държавният глава връчи третия, последен мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на “БСП за България”, а те го върнаха веднага, каквото е решението на Националния съвет на партията.

Държавният глава коментира, че ще изслуша кандидатите на партиите за Централната избирателна комисия (ЦИК) още тази седмица.

“Трябва да се действа отговорно, новосформираната ЦИК трябва да влезе в своята роля с разпускане на НС и указа за насрочване на предсрочните избори”, подчерта Радев.

Очаква се в 14.00 ч. президентът Радев да започне консултации с парламентарните сили във връзка с приетите от 45-ото Народно събрание изменения в Изборния кодекс, за да се запознае с предложените от тях номинации за състава на ЦИК. С указ държавният глава утвърди правила за провеждане на публични консултации и процедура за назначаване на състава на ЦИК. 

Първите два мандата бяха върнати от “ГЕРБ СДС” и “Има такъв народ”, без техните кабинети да бъдат гласувани в парламента. На 1 май Националният съвет на БСП взе решение да върне мандата още при връчването му.

Добавете Вашия коментар

TOP