Председателят на ВМРО Кр. Каракачанов: Националните предатели, които днес управляват България, ще бъдат изправени пред съд

08 Септември 2023 | 13:04
2 коментара
Общество
България
Председателят на ВМРО Кр. Каракачанов:  Националните предатели, които днес управляват България, ще бъдат изправени пред съд
Националните предатели, които днес управляват България, ще бъдат изправени пред съд, заяви в ефира на България 24 почетният председател на ВМРО Красимир Каракачанов.

По времето на Каракачанов като военен министър (2017-2021 г.) бяха задвижени всички проекти за модернизация в българската армия. Нови кораби за военноморския флот, нови бронирани машини за сухопътни войски и нови изтребители за авиацията. Наред с това започна и модернизацията на съществуващата техника. Нито служебното правителство, нито редовното правителство на Кирил Петков, нито дори сегашното отвориха проекта за модернизация на пехотата.

Защо никой не потърси сметка, че едни хора проспаха две години? Вместо да се направи машина и да се въоръжи армията с бойна техника, произведена в България, за 1,228 млрд. лв., сега ще се купува по-стара като модификация техника и ще се плати 1,5 млрд. долара, възмути се Каракачанов. Това няма как да остане скрито-покрито, един ден тези хора ще бъдат съдени. Те си мислят, че ще „минат метър“, защото посолствоТО ги пази. Ако сега парламентът отмени решението от 2018 г., как ще обяснят на българския данъкоплатец, че дават повече пари и българската военна индустрия няма да участва, смята почетният председател на ВМРО. Красимир Каракачанов напомни, че проекта за бронираната машина, както и за флота тогава са били гласувани в парламента.

През юни 2018 г. беше гласуван проектът за инвестиционен разход и него за нови кораби и нови бронирани машини много ясно е записано, че модернизацията на българската армия ще става с активното участие на българската отбранителна индустрия. Както виждате, при флота това стана – корветите си строят във варненска корабостроителница, обясни той и допълни, че същото е било заложено и в проекта за бронираните машини именно с идеята парите за ремонт и модернизация да остават в българската икономика. Най-важното при модернизацията или купуването на нова военна техника е поддръжката. Когато тези бронирани машини и кораби се построят в България, означава че ги има специалистите, които са я построили, и съответно ще могат да я ремонтират. А когато се купи готова машина, през няколко години трябва да я пращаш за ремонт и да плащаш на чужди фирми.

По-евтино излиза да бъдат построени в България и е по-евтина поддръжката, категоричен е бившият военен министър. Сега научаваме, че има идея за придобиване на „Страйкър“ – но това е стар модел, който не отговаря на изискванията на нашие пътни войски. Тези, които са решили да се наведат и да се подмажат на посолствоТО, нека прочетат техническите задания на командването на сухопътни войски, заяви той. Гласуваният от парламента през 2018 г. инвестиционен разход е 1,228 млрд. лв. без ДДС. От предварителните оферти, които получихме, останаха две – на финландската „Патрия“ и фирмата „Дженерал Дайнамикс“, която произвежда същите тези „Страйкъри“. И офертата на „Дженерал Дайнамикс“ беше на цена 1,5 млрд. лева – за по-модерни, чисто нови машини, които щяха да се правят в България. Това е почти два пъти по-малко от исканите сега 1,5 млрд. долара и то за модификация, която е спряна от производство преди две години, възмути се Каракачанов.

Според него интересен е и въпросът как така уговарят да платят на Щатите 1,5 млрд. долара, като парламентът е гласувал 1,228 млрд. лв.

Добавени коментари

известен публикува:
09 Септември 2023 | 09:26
Колко лесно се говори,когато си бил във властта,а СЕГА НЕ СИ!
местен публикува:
08 Септември 2023 | 15:14
каракачанов е като три в едно - путинист, доносник от държавна сигорност, родоотстъпник.

Добавете Вашия коментар

TOP