Председателят на Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите П.Иванов: До 2 г. няма да има кой да прави хляб в Пиринско, нужна е поне една паралелка за подготовка на кадри!

15 Април 2022 | 09:54
0 коментара
Общество
Председателят на Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите П.Иванов: До 2 г. няма да има кой да прави хляб в Пиринско, нужна е поне една паралелка за подготовка на кадри!

До 2 години няма кой да прави хляб в Пиринско, защото няма млади кадри, които да сменят вече възрастните специалисти, изригна на първото за годината заседание на Областната комисия по заетостта към Областния съвет за развитие председателят на Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите Петър Иванов. Заседанието бе свикано да се обсъдят резултатите от анкета за потребността от работна ръка в региона и кои професии се търсят най-силно.
“Никой не отговаря на обявите, които непрекъснато пускаме с колегите от бранша за свободни места за хлебари и това не е от сега. От три години алармирам, че спешно трябва да се започне обучение на кадри за хлебопроизводството, като се разкрие поне една паралелка, но реакция няма. Ако това се направи, съм готов да поема транспорта на учениците за стажовете в производствена база”, постави ребром проблема П. Иванов.
Въвеждането на нова специалност хлебопроизводство и сладкарство в профилирани паралелки на професионалните гимназии зависи от Министерство на образованието, като предложенията се обсъждат месеци преди да се утвърди окончателно план-приемът за следващата учебна година. Представителят на Регионалното управление на образованието инж. Антоанета Николова обясни, че за новата учебна 2022/2023 г. държавният план-прием вече е одобрен и не може да се коригира, но проблемът със сигурност ще се дискутира и вземе предвид при планиране на приема за следващата година. От коментарите стана ясно, че цяла паралелка по специалност хлебопроизводство трудно би се напълнила. Реалистичният вариант е да се предложи прием на половин паралелка по специалността като начало, като тя може да се разкрие след година.
Подкрепа на искането на председателя на Регионалния браншови съюз на хлебарите с ангажимент да съдейства с всичко, което зависи от него, заяви и областният управител В. Сарандев.
ДИМИТРИНА АСЕНОВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP