Председателят на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков и съветници почетоха паметта на Никола Вапцаров

23 Юли 2021 | 17:34
0 коментара
Култура

Из „Борбата е безмилостно жестока“

„Бoрбaтa e бeзмилocтнo жecтoкa.

Бoрбaтa кaктo кaзвaт, e eпичнa.

Aз пaднaх. Друг щe мe cмeни и…тoлкoз.

Кaквo тук знaчи някaквa cи личнocт?!

Рaзcтрeл, и cлeд рaзcтрeлa – чeрвeй.

Тoвa e тoлкoз прocтo и лoгичнo.

Нo в бурятa щe бъдeм пaк cъc тeбe,

нaрoдe мoй, зaщoтo тe oбичaхмe!“

Никола Вапцаров

Председателят на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков  и съветници положиха  цветя пред барелефа на поета и борец за свобода Никола Вапцаров, разположен на фасадата на Драматичен театър „Никола Вапцаров“  –  Благоевград.

Те взеха участие в ритуал по полагане на венци и цветя, а поводът бе 79-та годишнина от смъртта на Вапцаров, известен още като поетът на морето и машините.

По време на възпоменателната церемония почит отдадоха още – Борис Механджийски, директор на Дирекция „Финанси и бюджет“ в община Благоевград, заместник – областният управител на област с административен център Благоевград Стоян Христов, общински съветници, общественият посредник на община Благоевград -­ проф.д-р Валентин Василев, представители на културни институти и политически партии, общественици, граждани.

На 23 юли 1942 година Вапцаров е осъден на смърт и още същата вечер бива разстрелян, заедно с Антон Иванов, Антон Попов, Петър Богданов, Георги Минчев, Атанас Романов, на Гарнизонното стрелбище в София. Молбата му за помилване е представена на Борис III, но бива отклонена.

Добавете Вашия коментар

TOP