Председателят на Общински съвет Благоевград, Радослав Тасков, и съветници почетоха паметта на Ботев и загиналите за свободата на България

02 Юни 2022 | 15:59
2 коментара
Култура
Председателят на Общински съвет Благоевград, Радослав Тасков, и съветници почетоха паметта на Ботев и загиналите за свободата на България

Председателят на Общински съвет Благоевград, Радослав Тасков, и съветници почетоха паметта на Ботев и загиналите за свободата на България.
Те взеха участие в ритуала по полагане на венци и цветя пред бюст – паметника на революционера.
Днес отбелязваме 146 години от героичния подвиг на българския поет и революционер и неговата чета.
Пред бюст- паметника на героя, на площад „Народни будители“, председателят на Общински съвет Благоевград, Радослав Тасков, се поклони и отдаде почит към живота и делото на Христо Ботев и на всички, загинали за свободата на Отечеството.
Венци и цветя в знак на признателност положиха: Илко Стоянов- кмет на община Благоевград, Валери Сарандев -областен управител на област с административен център Благоевград, Анита Коцелова-заместник-областен управител, директорът на Областната дирекция на МВР-Благоевград ст. Комисар Георги Кандев, общински съветници, представители на общинското ръководство и политически партии, общественици.
Признателност към делото на националния ни герой отдадоха още Военно формирование 26 400, Национално дружество „Традиция“ – регионален клон “Георги Измирлиев-Македончето”, Регионален исторически музей – Благоевград, представители на културни институции и граждани.
Ученици от 11 ОУ „Христо Ботев“ рецитираха едни от най-емблематичните творби на Христо Ботев и припомниха кратки исторически факти, свързани с патрона на учебното заведение.
Христо Ботев е роден на 6 януари 1848 в Калофер. Живее само 28 години, но остава в националната памет, както с творчеството си, така и с революционното си дело.
По традиция днес точно в 12:00 часа сирените в Благоевград, както и в цялата страна, ще излъчат акустичния сигнал „Въздушна опасност“ в продължение на две минути, за да оповестят отдаването на всенародна почит към паметта на Ботев и загиналите за свободата на България.
 

Добавени коментари

Въведете име... публикува:
02 Юни 2022 | 17:01
Слаб човек.Не на килограми.
Радко публикува:
02 Юни 2022 | 16:03
Палячоооопппп

Добавете Вашия коментар

TOP