Председателят на ОбС Благоевград Радослав Тасков оглавява листата на ВМРО на вота есента

19 Юли 2023 | 17:51
8 коментара
Политика
Благоевград
Председателят на ОбС Благоевград Радослав Тасков оглавява листата на ВМРО на вота есента
Председателят на Общинския съвет в Благоевград Радослав Тасков ще е водач на листата на ВМРО за общински съветници в областния център на Пиринско на предстоящите през октомври местни избори.

В нея Тасков ще вкара някои от най-верните му съветници в Местна коалиция ЕНП (ЕНП-СДС-БДО), с която влезе в ОбС през 2019 г. Все още не е ясно дали червено-черните ще опитат да вземат и изпълнителната власт в Благоевград, издигайки Радослав Тасков за кмет, но в момента се обсъжда и тази възможност. Новината обикаля благоевградските кафенета от няколко дни, а вчера бе официално потвърдена от настоящия съветник от ВМРО в Благоевград Иван Ризов.

„Първоначално обсъждахме в листата на ВМРО да сме аз, общинският председател Вангел Тодоров, бившият председател Станимир Радулов и други, които през всичките тези години не са изневерили на ВМРО и идеите на организацията. Наскоро обаче стана ясно, че Р. Тасков ще е начело на листата ни. Тогава им казах: „Дотук с мен, аз в тази листа няма да вляза!“.

Вече имам предложение за включване от 2 партии, но моралът не ми позволява да сменя ВМРО с друга партия, затова най-вероятно ще участвам с листата на гражданско сдружение. Във всички случаи обаче кандидат за кмет няма да бъда!“, категоричен бе Ризов.Преди 4 г. той бе издигнат като кандидат-кмет от листата на ВМРО и успя да получи доста приличния на фона на многото кандидати резултат от 6,87%, а с него начело на съветническата листа ВМРО взе 1479 гласа, което й донесе 2 съветнически места. Това бе най-добрият резултат от 2011 г. на партията, която в предишните 2 общински съвети имаше само по 1 съветник.

Според политически наблюдатели обаче сега войводите са решили да атакуват местния вот с Тасков начело, смятайки, че така ще успеят да вкарат в ОбС поне 3-ма съветници и ще отчетат на „Пиротска“ колко много са укрепили организацията за последните 4 г. Сметките им обаче може да се окажат „без кръчмар“, като се има предвид, че на предишните местни избори личните преференции за Р. Тасков бяха едва 231, а например следващият в листата на Местна коалиция ЕНП (ЕНП-СДС-БДО) – безспорният авторитет в града д-р Владимир Таковски, имаше 276 гласа.

Д-р Таковски обаче не само няма намерение да участва с Тасков в листата на ВМРО, ами напуска и Местната коалиция.„Със Захари Ханджийски го съобщихме на Радослав още преди 2 месеца. Тогава бях решил въобще да не се кандидатирам повече за общински съветник, сега обаче ме натискат много сериозно от едно друго място, така че още не съм решил окончателно за себе си. Няма да е обаче повече с Радослав Тасков“, коментира вчера хирургът. На практика това означава, че освен листата на ВМРО на предстоящия вот доста отслабена /а може и въобще да я няма/ ще е и листата на МК ЕНП (ЕНП-СДС-БДО). Ако войводите вземат решение настоящият ОбС председател Радослав Тасков освен водач на листата да им е и кандидат за кмет, това ще му е трети опит.

През 2003 г. го отвя независимият кандидат Лазар Причкапов, през 2007 – социалистът Костадин Паскалев. Тъй като за вота през октомври в Благоевград се очертават поне десетина кандидати за кметове на Благоевград, шансовете на Тасков да успее при третия опит клонят към нулата.Като не можа да стане кмет преди 10 г., Радослав Тасков се вкопчи в поста председател на Общинския съвет.

За пръв път той оглави местния парламент през 2003-2007 г,. по времето на мандата на Лазар Причкапов. През управлението на Костадин Паскалев 2007-2011 г. беше заместник-председател, но след идването на власт през 2011 г. на Атанас Камбитов Тасков отново оглави ОбС – Благоевград и изкара така с Камбитов 2 мандата. През 2019 г. професионалният председател на ОбС изненадващо обяви, че ще си почине и няма да е председател в следващия мандат, но 2 г. по-късно забрави какви обещания е давал и пак оглави ОбС. Миналата година съветническото му място сериозно се разклати, след като Тасков стана клиент на Антикорупционната комисия, която установи несъответствие в негови имотни декларации.

По искане на КПКОНПИ Окръжен съд – Благоевград му наложи обезпечителна мярка с иск за 83 000 лв. Наложена бе и възбрана върху негова земеделска земя до с. Зелен дол. Ако делото бе тръгнало и съдът бе потвърдил решението на КПКОНПИ, щеше да се наложи Тасков да прескочи тазгодишните местни избори, защото при установяване конфликт на интереси съветникът няма право 1 г. да се кандидатира на избираем пост. Вече повечето от 1 г. делото обаче още не е тръгнало и прашасва върху бюрото на един съдия в Окръжен съд – Благоевград. \struma.bg

Добавени коментари

лили публикува:
20 Юли 2023 | 22:03
Срам за ВМРО да застане зад тоя селски хитрец и наглец! Толкова ли нямате хора, та се занимавате с тоя прост, неук, но алчен плужек! Дето съсипа и продаде уж за жълти стотинки Зърнени храни, а гушна милиончета и си спести данъците към държавата! Но що ли питам - заедно с не-по малко алчното ВМРО-патриотче Георги Васев и Мама кажа съсипаха хубавата баня на града, та циганите сега до средност да си правят сватби! Отврат сте ВМРО!
ВМРО публикува:
20 Юли 2023 | 12:33
Тасков, добре дошъл в редиците на ВМРО! Група от нашите смятаме, че вие дори трябва да сте кандидат за кмет! Напред и нагоре!
Коце публикува:
20 Юли 2023 | 12:11
Идеална комбинация Тасков-ВМРО! УСПЕХ!
Яна публикува:
20 Юли 2023 | 10:46
Тасков и Шушков са най-доброто за Благоевград! УСПЕХ!!!!
Цветанка публикува:
20 Юли 2023 | 10:42
Успех на ВМРО и г-н Тасков!
Дончо публикува:
20 Юли 2023 | 10:21
Браво на ВМРО!!! Успех на Тасков!!! Няма да му бъде трудно да смачка Тръчи-Лажи!!!!
Илко публикува:
19 Юли 2023 | 22:59
Да, ама не. Нищо няма да станеш
няма отърване от тоя публикува:
19 Юли 2023 | 19:13
Вечният общински съветник

Добавете Вашия коментар

TOP