Предпразнично: Коледните "кочинки" в Благоевград зачуряха с пълна сила

05 Декември 2019 | 16:09
1 коментара
Общество

Традиционно, в навечерието на Коледа и Нова Година, прословутите коледни кръчми, наричани галено „кочинки“, в центъра на Благоевград чурят с пълна сила, видя репортер на Pirinsko.com.

Къщурките от няколко дни вече работят на макс и бързи обороти.

Скараджиите пък посрещат с усмивки на лице всички граждани и гости на града.

Така, освен че ги сплотяват на общи маси, те развихрят без да искат и понякой домашен скандал с жените, които не приемат с разбиране обяснението: "Бях на „кочинките“.

Оказва се, че иначе интелигентната мъжката половина на Благоевград пие вино от канички върху буре, играещо ролята на маса.

Обезателно с руйното вино пък се поръчва и скара. По думите на клиентите, кочинките са с най-притегателна сила вечер, докато мъглата се смеси с пушека от скарите.

 „Жалко че къщичките не са тук през цялата година, това е един повод да излезеш навън и да кажеш, че си с приятел”, казва с въздишка благоевградчанин.

А иначе цените в „пушилките” са запазени почти като миналогодишните с много малки вариации. Основните асортименти, като кебапче, кюфте, каничка вино и малка ракия, остават непроменени.

За вкусотиите от кайма се плаща по 90 ст., за виното отново 4.50 лв., а ракията, в зависимост от марката – от 1.20 нагоре.

Естествено има сериозни специалитети като кълцан домашен суджук и телешко бон филе, които са на цени от 5.50 до 10 лв., но като цяло сумите за едно прекарване в заведенията си остават същите – прилични и достъпни.

В почти всяка „кочинка” пък преобладава натуралният хански стил, с окачени тъкани черги по стените, ведно с менчета, грънци и кратунки.

Екипът на Pirinsko.com.желае на благоевградчани и гости на града много здраве, радост, щастие и незабравими мигове през новата 2019 година.

Добавени коментари

Потребител публикува:
05 Декември 2019 | 17:50
При Скиф е най-вкусно!

Добавете Вашия коментар

TOP