Предпазните мерки срещу COVID-19 ни докараха други болести

09 Септември 2021 | 11:10
0 коментара
Любопитно

Постоянно миене на ръце, дезинфекция, маски… Няма как, трябва да се пазим от коварния вирус, но понякога противоепидемичните мерки ни докарват и доста главоболия. А две групи хора, както се казва, яко го закъсаха – медиците и хипохондриците. Първите поради професионалните си задължения, вторите – от престараване. Дезинфектантите, ръкавиците и маските често увреждат най-големия орган в човешкото тяло – кожата. Особено когато се използват погрешно.

Прекаленото използване на дезинфектанти и антибактериални сапуни увреждат сериозно кожата. Тя е покрита със защитен хидролипиден слой, който се унищожава от агресивните препарати. Медиците си мият ръцете средно 15 пъти на ден, плюс дезинфекция! Защитната бариера на кожата се „отмива“ и тя става податлива на инфекции и увреждания – екземи, гъбични инфекции, възпаления, алергии.

Ръкавиците още повече усложняват положението: влагата, коята се образува под тях, е идеална среда за развитие на инфекции и екземи. Единственото спасение е след всяко измиване на ръцете те да се подсушават идеално и да се намазват с хидратиращ и възстановяващ липидния кожен слой крем.

Маската е другият голям проблем за кожата, вече има нова специфична диагноза – маскакне. Тя увеличава влажността и създава парников ефект около устата и носа от издишаните аерозоли, капчици пот и частици слюнка. Следва нарушаване на защитната бариера, микробен дисбаланс и инфекции. За хората с чувствителна кожа се препоръчват памучни маски, а не традиционните синтетични. Алтернатива са и многослойните копринени и от шифон. За да не се дразни кожата на лицето използвайте  двуслойни маски – мек памук отвътре и плътен материал отвън, който няма допир с кожата.

Добре е човек да има няколко маски, които се сменят често и се перат с мек сапун, после се гладят. Еднократните трябва да се сменят на час-два. За да няма проблеми с маските, грижите за кожата на лицето са задължителни – преди поставяне на маската лицето се почиства с пяна или меко миещо средство. След това се нанася лек хидратиращ крем. Изчаква се добре да попие и след това се поставя маската. Махайте маската винаги, когато това е безопасно, например на открито, когато няма наблизо хора. Или при среща с вече преболедували Ковид.

Препаратите за дезинфекция могат да ни докарат и друг проблем – алергия, придружена от задух, кашляне, кихане, водниста хрема. Особено при хора, предразположени към алергии, тези със сенна хрема, астма, атопичен дерматит и т.н. Алергичните трябва внимателно да подбират препаратите за дезинфекция и да изберат тези, които не ги дразнят. А колкото до маските – те носят не само негативи. Рязко намаляха другите респираторни заболявания, разбира се, от ограничените контакти, но маската също има заслуги, тъй като микробите по-трудно проникват през нея.  

Добавете Вашия коментар

TOP