Предлагат стиховете на Евтим Евтимов да влязат в учебните програми

03 Октомври 2017 | 16:47
0 коментара
Култура

История за сърце и крадла на юрист от Русе спечели националния конкурс за любовна лирика "Горчиво вино“ (2017)

 

На официална церемония в Петрич се състоя награждаването в Четвъртия национален конкурс за любовна лирика „Горчиво вино“ (2017).

Конкурсът е в памет на големия български поет Евтим Евтимов, анонимен е и дава еднакъв шанс както на доказани автори, така и на неизвестни талантливи поети от цялата страна да се сдобият с популярност.

За участие в конкурса тази година бяха получени 369 стихотворения.

След разкриване на анонимността бе установено, че свои творби са изпратили и популярни поети. „Но стиховете тежат сами за себе си в условията на анонимност, без да има повлияване от познати имена“ – заяви литературният критик и издател Пламен Тотев, председател на журито, в което са и поетесата Катя Кирянова и Вангелия Тренева, секретар на НЧ „Братя Миладинови - 1914”.

С така примамливата първа награда (издаване на книга) бе удостоен юристът Красимир Костадинов (1981) от Русе за стихотворението „История за сърце и крадла, с убийство и възкресение“.

Втора награда получи Любка Славова (1972) от Пловдив, преподавател по информатика, за стихотворението „На сутринта“.

Трета награда бе присъдена на композитора и поет Иван Кръстев (1967) от Варна за стихотворението „Остани“. Бяха раздадени и няколко специални поощрителни награди.

На церемонията победителят в конкурса Красимир Костадинов подписа договор за издаване на негова книга с любови стихове, която трябва да стане факт до следващото, пето издание на конкурса „Горчиво вино“ през 2018 г.

Именно с осигуряването на подобна награда поетичната надпревара в Петрич се превръща в най-популярния и привличащ много участници литературен конкурс. Той има вече своите открития, като например талантливата Петя Стефанова от Тетевен, победител в първото му издание, която направи и запомнящ се дебют с книгата си „Среднощна приказка“.

От друга страна, конкурсът съхранява паметта и за обичания майстор на любовната лирика Евтим Евтимов, чиито шедьоври знае всеки българин.

Те трябва да влязат и в учебните програми, смятат литературните изследователи, защото са едни от най-комуникативните и стигащи до сърцата творби в българската поезия.

Именно стиховете на Евтим Евтимов могат да бъдат средството, с което младите хора да бъдат спечелени за поезията, да обикнат литературата и да се научат да ценят духовното в нашия ставащ все по-материален свят.

Гост на церемонията в Петрич беше синът на поета Венко Евтимов.

 

Добавете Вашия коментар

TOP