Предколедно „сурвакане”! 48 хотели и заведения в Благоевград с едномесечно предизвестие да платят право за излъчване на БГ музика

07 Декември 2017 | 07:43
0 коментара
Общество

48 ресторанти, пицарии, кафенета, механи и хотели в Благоевград получиха ултимативно едномесечен срок да сключат договор с дружеството за защита правата на музикалните продуценти и певците „Профон“, за да могат да пускат българска музика, в противен случай от 1 януари 2018 г. ги очакват солени глоби, вариращи от 3000 до 30 000 лв.

Заведенията, слушащи, без да плащат, български изпълнители, бяха изловени при проверката на „Профон“ в Благоевград миналата седмица, която включвала общо 50 обекта, съобщи за „Струма“ изпълнителната директорка на дружеството София Щерева. Любопитното е, че двата ненарочени за глоба обекта – хотел „Мерида“ и ресторант „Ревю“, също били без договор с дружеството, но на следващия ден сключили такъв, за да не плащат гобата.

Сред заплашените с глоби в списъка на „Профон” са хотелите „Алфа“, „Кристо“, „Сити хотел“, „Рио“, „Вароша“, „Луксор“, „Поли“, „Пилевски“, „АPART” и „Ориент“, мотел „West”, заведенията „Дриймс“, „Бунара“, „Царски клуб“, „Дива“, клубовете „Downtown”, „Екстрийм“ и „Ъндърграунд“, ресторант „Рай“, „Хавана“, „Най клуб“, „Ноа“, „Шери“, „Паяка“, бар „Raffy”, ресторант „Русалка“, „Casa Italia”, pub „Shamrock” и т. н. Ако до края на годината те не сключат договори за ползването на българска музика, още в началото на следващата Дядо Мраз ще ги сурвака с поне по 3000 лв. глоба. Другият вариант е да влязат в графа „изрядни“ ползватели на песните от българския музикален фонд, за което трябва да плащат между 200 и 400 лв. годишно в зависимост от големината на съответното заведение.

Според хотелиера и общински съветник Румен Калайджиев, регионален координатор на Асоциацията на хотелиерите в Пиринско, с която „Профон“ има сключен договор, до момента в областния център на Пиринско, където има свръхконцентрация на заведения, изрядни са само 10 ресторантьори и хотелиери. Ако собствениците на хотели се включат в Асоциацията, всички те ползват като бонус 50% отстъпка от таксата, която дължат на „Профон“, уточни Калайджиев.

„Профон“ бе създадена преди 5 г. с основна цел защита правата на хората от музикалния бизнес. Тя сключва договори за използването на музика в електронните медии, интернет, при публично изпълнение и при препредаване чрез кабел или сателит, събира парите и ги разпределя между продуцентите и изпълнителите на база на това колко често се слуша дадена песен.

Освен на това дружество ресторантьорите и хотелиерите са задължени от закона да плащат такса и на „Музикаутор“, което пък представлява композиторите, текстописците и авторите на аранжименти.

Ваня Симеонова в. Струма

Добавете Вашия коментар

TOP