Предизобрен гаф разбуни духовете в Петрич: 64 действителни бюлетини за съветници от СДС отчетени за недействителни, съдът решава ще има ли разместване на мандатите

12 Декември 2019 | 16:25
0 коментара
Политика

Ще има ли касиране на избора за общински съветници в Петрич?

Този въпрос става все по-актуален, след като се оказа, че 64 действителни бюлетини за общински съветници от СДС на местните избори в Петрич са били неправилно отчетени като недействителни. Това излезе наяве при повторното преброяване на недействителните бюлетини в четири секции в община Петрич на последното заседание по делото в Административен съд. При проверката се установи, че като недействителни са отчетени бюлетини с по две преференции, което е неправилно. Съгласно чл. 437, ал. 2, т. 5 от Изборния кодекс бюлетината с повече от една преференция се счита за действителна, но се зачита една преференция, която отива за партийната листа, т.е. косвено се брои на нейния водач. Дали неправилно отчетените като недействителни бюлетини за СДС ще доведат до разместване на мандатите, ще стане ясно от съдебно-математическата експертиза, която бе поискана от адвокат Иво Стефанов, той представлява кандидата за съветник на СДС Васил Божанин и смята, че съдът има категорично основание да пренареди състава на ОбС – Петрич заради установените от магистратите неточности при броенето.

„При проверка на недействителните бюлетини в секция № 31 в  Петрич бяха открити 27 действителни бюлетини за партия СДС, даде пример адвокатът. Повечето от тях бяха с отбелязани две и повече преференции, но според чл. 437, ал. 2,  т. 5 от ИК това се счита за действителен вот за съответната партия и се брои като глас без преферениция. В секция 32 в купчината с недействителни бюлетини бяха открити 31 действителни бюлетини за СДС, от които 27 с повече от една преференция и 4 с една преференция. В секция 54 в с. Рупите в недействителните бюлетини имаше 2 действителни за СДС, а в секция 55, пак в Рупите, се откриха 2 действителни бюлетини за СДС в купчината с недействителни, а в купчината с действителни за СДС се оказаха 9 бюлетини, вместо посочените в протокола 8. В предишното заседание при проверка изборните книжа на секция № 71 в Долна Крушица в недействителните се откри 1 действителна бюлетина за СДС. Така общо неотчетените действителни гласове за СДС от проверените на този етап книжа възлезе на 64 броя.

Съгласно оспореното решение на ОИК – Петрич всички действителни гласове са 24 107. Към тях прибавяме 64 и общият сбор става 24 171. Това число се дели на броя мандати 33 и се получава 732.45, или общинската избирателна квота се променя на 733 гласа, вместо 731.

За определяне квотата на Хеър се сумират броят действителни гласове на листите, преминали общинската избирателна квота. В случая броят на листите се запазва такъв, какъвто е по решението на ОИК, само броят на действителните гласове на тези партии и коалиции се увеличава с 64 , тоест от 22 307 става 22 371. Това число се дели отново на 33 и получаваме  квотата на Хеър 677.9090.

Съгласно метода на Хеър-Ниймаер всяка партия получава толкова мандата, колкото пъти числото 677.9090 се побира в броя на действителните й гласове. Така ГЕРБ, която има  6076 гласа, се дели на 677.9090 и се получава 8.96, т.е. 8 мандата и остатък 96. По същата система ВМРО получава 3 мандата и остатък 38, МК „Никола Петков“ – 2 мандата и остатък 76, „Глас народен“ – 2 мандата и остатък 66, БНД – 2 мандата и остатък 26. Движение заедно за промяна – 2 мандата и остатък 12, ПП „Нова алтернатива” – 2 мандата и остатък 09, БСП – 1 мандат и остатък 65, Коалиция „Ние, гражданите” – 1 мандат и остатък 65, АБВ – 1 мандат с остатък 48. Като прибавим към 963-те гласа на СДС незачетените 64, се получава 1 мандат и остатък 51. С по 1 мандат и остатъци, съответно 29 и 21, са и БЗНС и НФСБ.

Виждаме, че дотук са разпределени общо 27 мандата, като остават неразпределени 6. Съгласно правилото те се разпределят последователно между партиите, получили най-голям остатък. Така първият мандат за разпределяне отива при ГЕРБ, следващият е при МК „Никола Петков”, третия мандат взема „Глас народен“, четвъртия – БСП, а петият е за Коалиция „Ние, гражданите”, която има остатък 57.

И сега промяната. Шестият мандат, съгласно решението на ОИК, е за АБВ (БДЦ), които са с остатък 48. Сега обаче СДС има по-голям остатък 51, затова те получават последния, шести мандат, за разпределяне, с което се променя изборният резултат, определен с решението на ОИК.

Съдия Саша Алексова ще се произнесе по искането за експертиза едва след като приключи прегледът и повторното преброяване на недействителните бюлетини в още две секции по искане на жалбоподателите Туфчо Сандъкчиев, кандидат за общински съветник от ССД, и Борис Лазаров, кандидат за общински съветник от ВМРО, което ще стане в следващо съдебно заседание по делото, насрочено за 17 декември.  Изборното дело е ключово за партиите ССД и СДС, тъй като те са най-потърпевши от резултатите. Листата за общински съветници на ССД бе водена от бившия петрички кмет Вельо Илиев, но 32 гласа не им достигнаха, за да прескочат общинската квота от 731 гласа, за да вкарат съветник. Неочакван обрат имаше и за СДС, тъй като водачът на листата Христо Батев не стана съветник, нито пък вторият в нея Васил Божанин, тъй като бяха изместени от третия Валентин Парапунов, получил 238  преференции. На СДС не им достигат малко гласове, за да получат втори мандат.

От играта с преференции потърпевш се оказа и кандидатът за кмет адвокат Любомир Георгиев, който беше втори в листата за съветници на МК „Възраждане и БСП”, но не беше избран. В местния парламент влязоха водачът на листата Димитър Капитанов и лидерът на общинската организация на БСП Йорданка Атанасова, която беше на трето място. В производството по оспорване истинността на протокола на ОИК – Петрич за избора на общински съветници, както и протоколите на всички секционни комисии на територията на община Петрич беше разпитан и още един свидетел. До момента по делото за оспорения избор на Общински съвет – Петрич съдът е ревизирал изборните книжа от общо  9  секции. Междувременно съдия Алексова прекрати производството по жалбата на Янко Стоянов от ГЕРБ поради липса на правен интерес, тъй като е избран за общински съветник на 4 декември на мястото на друг, който се отказа. Той оспорваше изборния резултат със същите доводи, както и другите петима жалбоподатели, а именно – неправилно отчетен изборен резултат и преференциален вот. При прегледа на бюлетините се установи, че действително за Янко Стоянов има отчетени неправилно преференции, които обаче не са достатъчни, за да доведат до промяна в листата на ГЕРБ./Струма/

Добавете Вашия коментар

TOP