ПРЕДИЗБОРНА НОВИНА! Членът на ЦИК Г. Баханов: Въпреки стопеното с над 30 000 души население Благоевградска област остава с 11 депутати

25 Януари 2023 | 09:40
0 коментара
Политика
ПРЕДИЗБОРНА НОВИНА! Членът на ЦИК Г. Баханов: Въпреки стопеното с над 30 000 души население Благоевградска област остава с 11 депутати

Въпреки че за 10 години населението на Благоевградска област е намаляло с 31 325 души, и за предстоящите 49-и парламентарни избори в Благоевградска област ще избираме 11 депутати, съобщи за „Струма“ членът на Централната избирателна комисия Георги Баханов в отговор на многобройните запитвания от наши читатели как ще се отрази намалялото население на депутатските мандати.

Всеки момент ЦИК ще обяви корекциите в броя на народните избраници в различните области съгласно извършеното миналата есен преброяване на българите, но то ще касае само 4 области, които ще дадат по 1 мандат на столицата, а Благоевград не е сред тях.

Населението на България е намаляло в сравнение с предишното преброяване с 844 781 души и това означава, че са се стопили поне 30 депутатски мандата, броят на депутатите обаче е определен в конституцията и е 240. С намаляване на населението обаче намалява и тежестта на всеки мандат, защото по-малко избиратели пращат в парламента един народен представител.

Според Изборния кодекс в един избирателен район не може да има по-малко от 4 мандата. Това спасява Кюстендил и Перник въпреки топящото се население в двете области. Затова отново те ще бъдат представлявани от четирима народни представители, независимо че според последното преброяване имат население колкото за 3-ма.

ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP