Преди зимния сезон: Хотелът по-скъп с 30-40 лева заради тока

04 Октомври 2021 | 16:48
0 коментара
Бизнес

Още два месеца евтиния и цените по зимните курорти скачат драстично. От 1 декември ценоразписите в хотели по ски дестинациите се променят заради старта на силния сезон и една стая ще се продава с поне 20-30 лева отгоре.

Сезонната ценова политика на планинските бази не е нова, но тази година поскъпването ще е по-сериозно заради рекордно скъпия ток. Хотелите са инвестирали немалки суми за енергопестящо осветление и отопление, но въпреки това цените няма как да се запазят като лани, категорични са те. Когато пък се предлага пакетна цена, с включено изхранване, трябва да се калкулира и поскъпването на хранителните продукти. Според простата икономическа логика

би трябвало да поскъпне и лифт картата за скиорите, защото и при тази услуга еленергията е огромно разходно перо. Така че е гарантирано - зимната ваканция тази година ще излезе солено. 

Ако в момента искате да резервирате студио в приличен комплекс на Пампорово за 4 нощувки за двама възрастни в една стая, ще платите 204 лева. След първи декември същата тази стая ще струва 279 лева, показа елементарна проверка в един от големите сайтове за резервации.

Нощувката на доста по-луксозно място в апартамент сега струва 90 лева, но през декември вече ще е 118 лева.

Лошата новина е, че не само зимните курорти ще сурвакат с повече пари гостите си. Хотели и във вътрешността на страната вдигат цените, притиснати от фактурите за ток. В СПА столицата на България - Велинград, където няма рязко изразена сезонност в посещаемостта, пакетът се оскъпява с 35 лева и двойната стая в един от хотелите за 4 нощувки вече ще струва 785 лева вместо 750 лева.

Хотел в Хисаря пък ще продава стаята с 40 лева по-скъпо, като единственото обяснение и тук е новата цена на тока.

И докато туристическият бизнес се чуди как да избие неочакваните разходи, от Министерство на туризма дойде блага вест.

Според министър Стела Балтова хотели и ресторанти повече няма да бъдат затваряни заради локдаун, коментира тя в телевизионно интервю. Балтова е категорична, че туризмът в България се развива добре спрямо ситуацията. Освен успешното лято 2021, от ведомството очакват и добър зимен сезон. “Миналата година България бе единствената дестинация, която не затвори зимния сезон. Проведохме среща с представители на нашите зимни курорти, предстои още една тази седмица. Считам, че те са обнадеждени”, коментира Балтова.

Добавете Вашия коментар

TOP