Преди Великден: Яйцата на едро на миналогодишните цени

04 Април 2020 | 12:55
0 коментара
Бизнес

Цените на яйцата ще останат около нивата на Великден миналата година и не се очаква спекула.

Това стана ясно от изказването на председателя на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) Владимир Иванов в ефира на Нова телевизия.

Във връзка с наближаващия празник, растат и притесненията на потребителите, че цените в магазините ще се повишат. Сред най-купуваните продукти са яйцата и агнешкото месо.

"Произвеждаме едни от най-хубавите яйца в света 

и имаме достатъчни количества", коментира той и допълни, че тази година няма да се наложи да платим повече, отколкото през 2019 г., за да се подготвим за празника. Иванов беше категоричен, че през последните 10 години яйцата поддържат цените на едро между 0.19 и 0.21 лв./бр.

Агнешкото за празника ще се търгува по 5 лв./кг живо тегло и около 15 лв./кг по магазините. Тазгодишната цел на земеделското министерство е по веригите да има само българска продукция, за да бъдат подкрепени родните производители.

Данните за последните 30 дни показват, че няма значително поскъпване на основните хранителни продукти.

"По отношение на варива, олио, захар, брашно почти сме без колебания. Средните дневни вариации са между 0.01 и 0.04 лв., които са едни нормални търговски взаимодействия", коментира той.

Изключение правят свинското и пилешкото месо, чието поскъпване на едро е съответно с 0.30 лв. и 0.14 лв. Увеличението в цената на свинското се дължи на недостига на суровината, вследствие на африканската чума от миналото лято. "Крайната реализация от началото на коронавируса е между 10 и 13 лв. според видовете месо", обясни председателят на ДКСБТ.

Според него COVID-19 е довел до "изпитание на търговската верига" и нарушения на пазара на храни почти не се засичат. В края на разговора Иванов призова всеки потребител да си купи стоки българско производство за празника.

Добавете Вашия коментар

TOP