Преди Коледа ще знаем колко опасна е новата версия на Ковид-19

29 Ноември 2021 | 17:53
1 коментара
Любопитно
Преди Коледа ще знаем колко опасна е новата версия на Ковид-19

Поне две седмици са необходими на учените, за да установят колко опасна е най-новата вариация на Ковид-19, наречена "Омикрон".  Лошата новина за бързото разпространение на поредната мутация на вируса стресна света. Новата заплаха идва от  Южна Африка, като вече има потвърдени случаи в Австралия, Белгия, Ботсвана, Великобритания, Германия, Дания, Израел, Италия, Канада, Нидерландия, Франция, Хонконг и Чехия и е въпрос на време Омикрон да се появи и у нас - въпреки че Европа вече взима извънредни мерки.

Преди появата на Омикрон в Южна Африка регистрират по около 200 случая на Ковид-19 дневно. След засичането на най-новия вариант, те скачат до 2000 на ден.

Световната здравна организация заяви, че все още не е ясно дали вариантът Омикрон е по-заразен и дали предизвиква по-тежко протичане на болестта в сравнение с предните версии.  Република Южна Африка има голям ръст на хоспитализациите, но не се знае дали това се дължи на по-заразен вариант, или просто  се разгръща нова вълна на епидемията, коментират медиите. Намирането на отговора ще отнеме половин месец, очаква СЗО. 

Президентът на САЩ Джо Байдън получи от своя кризисен щаб за борба с коронавируса доклад, в който се посочва, че Омикрон ще достигне САЩ въпреки предстоящата забрана за допускане на посетители от Южна Африка. Главният американски епидемиолог  д-р Антъни Фаучи е обяснил, че окончателна информация за новия вариант на коронавируса Омикрон ще има до две седмици.

Председателката на ЕС Урсула фон дер Лайен също заяви, че научната общност ще има нужда от две до три седмици, за да получат пълна представа за силата на варианта. Тя подчерта, че договорът  с "Файзер/Бионтех" за закупуване на 1,8 милиарда дози включва и клауза, предвиждаща производителите да адаптират  ваксината към нови мутации в рамките на 100 дни.

"Важно е сега да действаме заедно. Нека се придържаме към правилата, нека отново ограничим контактите си, за да не затварят отново училищата и детските градини, за да не трябва отново напълно да спираме обществения живот",  призова новият канцлер на Германия Франк-Валтер Щайнмайер в статия за неделното издание на в. "Билд".

От BioNTech обявиха, че са започнали да изучават Омикрон и работят по адаптиране на своята ваксина, в случай че съществуващата версия на ваксината популярна като "Пфайзер" не е подходяща за борба с новия щам.

"За да не губим време паралелно се занимаваме с тези две задачи, докато не се появят данни и повече информация за това подходяща ли е нашата ваксина или не", заяви представител на фирмата пред агенция ДПА.

Британското правителство предприе затягане на мерките.  Има нови ограничения за влизащи в страната, а носенето на маски става задължително в търговските обекти и обществения транспорт.  

"Ще забраним всякакво допускане на чужди граждани от целия свят от 30 ноември", обяви японският премиер Фумио Кишида, цитиран от световните агенции. Кишида уточни, че целта е да се избегне най-лошия развой на събитията и че това е временна мярка -  до изясняване на ситуацията с новия вариант.

 

 

Полярни мнения 

"Новият вариант протича сравнително леко, а заразените са предимно млади мъже. Но още не знаем дали този вариант може да причини усложнения при възрастни хора и при неваксинирани. Никой от заразените не е загубил обонянието или вкуса си. Те споделят, че имат болки в мускулите и умора за ден или два", посочва д-р Анжелик Котци от Южноафриканската медицинска асоциация.

Но Георги Маринов, експерт от Департамента по генетика в Университета в Станфорд, отбелязва, че Южна Африка по принцип населението е младо -  средната възраст е 27 години, освен това повечето хора там вече са го карали и имат антитела, а заболевамостта в момента главоломно расте - вертикална крива нагоре, каквато не се е виждала преди. "Пробива се жестоко естественият имунитет, а секвенцията на вируса е ужасяваща", казва Маринов, цитиран от bgonair.bg.  Според нето "това е възможно най-лошият сценарий откъм мутации, затова всеки един учен, който е изследвал мутационния профил на spike-протеина към момента, е изключително песимистично настроен откъм това, че ваксините въобще ще работят".  

"В никакъв случай не трябва да изпадаме в паника, защото вече се срещнахме и с други варианти. Да речем, Бета вариантът, който също дойде от Южна Африка, също така се отличаваше с по-добра способност да бяга от имунния отговор. На теория той беше изключително опасен вариант, но за щастие, не успя да се разпространи", коментира вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

Добавени коментари

Ванко публикува:
29 Ноември 2021 | 18:21
Хора живейте ди живота и не гледайте и не слушайте глупостите на шайка малоумници и негодници. Никой няма файда да прави хората безсмъртни а точно обратното. Така е по лесно се контролира тълпата със страх и стрес , да са уязвими и болнави и да са на хранилката пред аптеки и болници. Това е прост заговор и със изкуствено разработен вирус. Не се плашете!!!!

Добавете Вашия коментар

TOP