Пред провал ли е и вторият кабинет на Слави Трифонов?

05 Август 2021 | 18:18
0 коментара
Общество

Пред провал ли е и вторият кабинет на Слави Трифонов?

В петък номинираният за премиер Пламен Николов ще върне на президента Румен Радев мандата, рапортувайки с усмивка, че той е изпълнен. В папката ще бъде съставът на проекто-кабинета, който вече е известен на публиката, и който събра предимно негативни коментари и оценки.

 

Какво е разположението на парламентарните сили и тяхното отношение към второто издание "кабинет на ИТН", воден този път от дребния предприемач Пламен Николов.

 

Две са парламентарните групи, които засега твърдо се заричат да гласуват "против" правителството на ИТН. Това са ГЕРБ/СДС и ДПС, които заедно имат 92 гласа.

Борисов заяви, че групата ГЕРБ/СДС от 63 депутата ще влезе в залата и ще гласува "против" правителстовото на ИТН.

Поведението на ДПС издава, че те ще предприемат същата честна парламентарна тактика - присъстват в залата, участват в дебатите и после натискат червеното копче "против".

 

Другата група, която също твърдо не харесва проекто-кабинета и която в последната седмица обтегна тежко отношенията си с ИТН, е "Демократична България" (ДБ), която има 34 гласа.

 

Ако трите групи ГЕРБ/СДС, ДПС и ДБ гласуват така, както коментират поведението на ИТН и предложените от тях министри, то и вторият кабинет на Шоумена е обречен. Защото срещу него вече ще има 126 гласа.

 

И все пак има пътечка, по която този кабинет може да се промуши през ситната парламентарна цедка.

 

Ако БСП успее да се договори за подписване на споразумение за подкрепа, това означава солиден гръб за ИТН - 36+65 са 101 гласа.

 

Ситуацията сред групата на ИБГНИ е на кантар. Според парламентарната мълва, Мая Манолова и Николай Хаджигенов са склонни на подкрепа, но Татяна Дончева е твърдо против това правителство, в което не намира никаква парламентарна и политическа логика. Но дори и да приемем, че цялата група на ИБГНИ (13) гласува "за", то пак гласовете (общо114 на трите партии) на стигат.

 

Затова единственият шанс кабинетът да мине е, ако Хисто Иванов и Слави Трифонов се прегърнат публично и "майкопродавците" от ДБ, както ги нарича кандидатът за правосъден министър, дадат великодушно одобрението си или "гласуват с отвращение", по думите на Костов, "за" правителството на шоумените. Разбира се това ще бъде с цената на тежки електорални щети за ДБ и подигравки, че "умните и красивите" са запяли в един глас "чалгарите".  

 

Другата възможност на ДБ е да се молят по кьошетата в парламента на ГЕРБ или на ДПС депутатите им да не влизат в залата, за да свалят кворума и така правителството да мине с гласовете на БСП (ако са си уредили споразумение) и на част от ИБГНИ - около Мая Манолова.

Борисов обаче вече отхвърли тази възможност.

Проблемът на ДБ е, че те са подложени на силен натиск от едно посолство, което настоява на всяка цена да има кабинет. И че градските десни хем не понасят "чалгаря", хем трудно устояват на натиска "отвън". Затова те искат това правителство да мине, без официалната тяхна подкрепа, но пък да могат да имат влияние върху него.

 

Решаващата среща на ИТН с БСП е в петък, часове преди връщането на мандата. Ако Нинова излезе от нея със споразумение черно на бяло - кабинетът има шанс. Но дори и това да се случи, без "благословията" на Христо Иванов кабинет не става.

 

Въпросът е кой какво ще диктува тази нощ в ухото на Трифонов.Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP