Празникът на японските вишни бе отбелязан във Филологическия факултет на ЮЗУ

11 Април 2024 | 16:04
0 коментара
Общество
Благоевград
Празникът на японските вишни бе отбелязан във Филологическия факултет на ЮЗУ

На 10 март в Югозападния университет бе отбелязан Празникът на японските вишни. Събитието беше организирано от Филологическия факултет с активното участие на ас. Йоко Тамура, преподавател по японски език на студенти и курсисти от Курса по японски език. Празникът предизвика голям интерес и бе посетен от преподаватели и служители от различни факултети, от студенти от различни специалности на Филологическия факултет, от граждани и от журналисти.

Събитието започна с презентация за същността на Празника на японските вишни, представена от ас. Тамура, която беше облечена с традиционна японска одежда, наречена юката. Тя представи историята на Празника на вишните от древността до днес, като посочи ролята му в бита и културата на японците.

Японският вишнев цвят, известен като „ohanami“, е един от символите на Япония и всяка пролет хората се наслаждават на неговата нежна красота из парковете, градините и  крайречните алеи.  Красивото дръвче най-често е наречено „сакура“, макар че е определяно и като „вишна“ или „череша“.  В същото време то има една много важна черта, която го отличава от обичайните по нашите земи вишни и череши – не дава плод.

Периодът на цъфтеж на сакура в Япония може да варира, но обикновено е в края на март и първата половина на април. Цветовете разкриват своята красота на минувачите  в продължение на няколко дни до седмица в зависимост от времето и температурата.

В Япония  има много различни видове сакура, които, както беше споменато, обичайно могат да бъдат открити из алеи, паркове и светилища. Цветовете на сакура са важен елемент от японската култура и се срещат често в стихове, песни, картини и в произведения на другите изкуства, а периодът, когато цъфти вишната, символизира новото начало и промяната в живота.

Японската вишна е обичана от много хора поради своята красота и мимолетност, затова всяка година хиляди посещават местата с обилен цъфтеж и организират пикници („ханами“) на открито, за да се насладят на нейните цветове. Особеното при „ханами“ е, че акцентът не е върху храната, макар че тя може да присъства, а върху  радостта от красивата гледка на цъфтящата сакура.

Друг известен и по света елемент на японската култура – произведенията от хартия, също имат връзка с японската вишна и нейния цъфтеж. Те обичайно се изработват по време на празника, ето защо всички участници в събитието най-напред наблюдаваха демонстрация на техниката за изрязване на хартия кири-е от страна на  Петя Смиленова от Курса по японски език, а след това дружно се включиха в изработката на жерави чрез техниката на оригами под вещото ръководство на ас. Тамура.

Желаещите да изучават японски език могат да заявят своето желание чрез подаване на заявление при секретаря на Филологическия факултет в началото на всяка учебна година. Курсът е безплатен за студенти от Югозападния университет, а гражданите на Благоевград могат да се включат в него срещу заплащане.


Празникът на японските вишни бе отбелязан във Филологическия факултет на ЮЗУ  Неофит РилскиПразникът на японските вишни бе отбелязан във Филологическия факултет на ЮЗУ  Неофит РилскиПразникът на японските вишни бе отбелязан във Филологическия факултет на ЮЗУ  Неофит Рилски

Добавете Вашия коментар

TOP