Празник 2 в 1 на кукерския курбан в Крупник

25 Юни 2017 | 15:20
0 коментара
Общество

Кукерската група  на крупнишкия квартал „Овча купел” подреди дълги трапези и събра приятели на кукерството на голям празник. С даровете от Сурва организаторите почерпиха близки и приятели, които са отворили домовете си на 1-ви януари за тяхната група.Няколко казана курбан приготвиха за трапезите организаторите.  Вече стана традиция кукерската група да организира и специален празник за всички малки бабугерчета. С  торта и много изненади бяха поднесени на децата от квартала през деня, като за малките продължители на традициите бяха подготвени специално надписани калъчки и кърпички с името на квартала, които да бъдат неизменни аксесоари на малките мераклии на Сурва. Вечерта децата бяха неизменни помощници за организацията на празника. Малките сервитьори не спираха да обгрижват гостите и да помагат.

Тази година с кукерския курбан се съчета още един повод за празник:  улица“Средорек“, на която се провежда по традиция курбана, вече е с нов облик, което радваше всички посетители. Сервитьори в народни носии тази година не ходеха по каменистата прашна улица, а по павирана настилка.

Доброто настроение на празнуващите бе подплатено с жива музика и оркестър, който изпълняваше всяко желание на крупнишките бабугери.

Кукерите на  „Овча купел”, кварталът който свързва двете села Крупник и Полена, участват в много извънселски кукерски празници, гостуват и в Македония. Това е и групата, която на 14 януари по стар стил отново облича страховитите костюми и прави сурва в село Сушица.

Кметът на Община Симитли Апостол Апостолов, кметът на село Крупник Иванка Чакалска, кметът на Ракитна Стефан Костов и кметският наместник на село Сушица Георги Митрев празнуваха и вдигнаха наздравици заедно с кукерите.

Добавете Вашия коментар

TOP