Празнични шествия за 24 май в Пиринско

24 Май 2022 | 12:41
0 коментара
Култура
Празнични шествия за 24 май в Пиринско

24 май! Ден на българската просвета, култура и славянската писменост. Ученици и учители манифестират в Благоевград, Петрич, Сандански, Симитли, Гоце Делчев и в останалите общини.

Празникът в Благоевград започна традиционно от паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната хуманитарна гимназия, носеща техните имена. ученици от всички училища в града преминават на лъчове към сцената площад "Георги Измирлиев".

В 11.00 часа започват концертите на деца, танцови състави, ансамбъл "Пирин", Кмерна опера и Биг Бенд.

Тържествено шествие има в Разлог. Учители, ученици, малчугани от детските градини ще преминат от ул. „Екзарх Йосиф” до площад „Преображение”. След това е церемония по връчване на награди и почетни грамоти на деца и младежи от община Разлог призьори в национални спортни и образователни състезания, олимпиади и турнири. За този час е предвидено и награждаване на отличници абитуриенти от община Разлог.
Празнична програма с участие на възпитаници на детски заведения, и училища от общината. Кулминацията на празника е в 20.00 когато абитуриентите от средните училища ще преминат в шествие през центъра на града.

Вълнуващи тържества има в Симитли и селата около общинския център. Училищата там носят имената на просветителите Кирил и Методий. В Крупник жители и гости на населеното място се събраха още в 9.00 часа в двора на ичилището за подготвената от възпитаниците празнична програма. В симитли дефилират представители на всички учебни и образователни институции.

Шествия са организирани в Банско, Гоце Делчев, Сандански, Петрич и в останалите населени места в Благоевградска област.

Датата 24 май е станала празнична в календара преди много, много столетия. Денят на Светите братя бил отбелязван като църковен празник още през XI век, а като всенароден Ден на просветата бил честван за първи път през 1851 година в Пловдив. Празникът на буквите е специална дата за всички нас. Където и да се намира, всеки българин пази спомена от жизнерадостната атмосфера в този майски ден.

"Върви, народе възродени" е химнът на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Текстът и мелодията са едно от първите неща, които всеки малък ученик научава в училище.

Историята на създаването на химна е доста любопитна. Автор на текста е поетът Стоян Михайловски, който написал стихотворението в Русе. Публикувал го за пръв път в списание "Мисъл" през 1892 година.

Първоначалният текст бил от 14 строфи и нееднократно през годините бил съкращаван и променян. През 1901 година композиторът Панайот Пипков открил стихотворението в учебника на свой ученик. Изключително вдъхновен, той написал музиката към него само за около четвърт час. Стихотворението "Върви, народе възродени" е преведено на 21 езика.

Добавете Вашия коментар

TOP