Празничен курбан край черквите в Стара Кресна и двете „плачат“ за ремонт

02 Юли 2022 | 15:53
1 коментара
Общество
Празничен курбан край черквите в Стара Кресна и двете  плачат  за ремонт

Празничен курбан бе даден днес в село Стара Кресна край двата храма, носещи името на Св. Архангел Михаил".

Селото се намира на терасата под връх Пирин и река Струма, протичаща през Кресненското дефиле. Стара Кресна бе център на най-големият пожар в региона, унищожил 130 хектара гори, растителност, къщи и имоти през август 2017 г., и нанесъл щети за над 6 милиона лева.

 

Старият е изгорен за последно през 1912 г., а новият е строен около 1920 г. За реставрирането на стария и ремонта на новия, макар и 100 годишен храм се събират дарения, но те са крайно недостатъчни.

„Курбанът е за здраве и се дава вече 19-ти път, преди това се е правил долу край манастира, но там вече няма нищо заради което го преместихме тук край храма „Св. Архангел Михайл“, каза пред БГНЕС кметът на Стара Кресна Павел Паскалев. Той добави, че курбанът се дава около Петровден, но в празничен ден, за да се съберат повече хора.

„За възстановяването на стария храм са се събрали до сега около 15 000 лв., но понеже са недостатъчни, търсим спонсори“, добави Паскалев.

Според него по-належащ е ремонтът на функциониращия храм, който е на 102 г., а ако се съберат повече, тогава ще се прави реставрация на стария, опожарен през 1912 г.

„Първият храм Св. Архангел Михайл е изграден през 1856 г., и е най-голямата между Кресна и Симитли, но по време на Кресненско-Разложкото въстание е изгорена от турците“, каза пред БГНЕС краеведът и автор на десетки книги Борис Сандански.

 

Той добави, че изгорената черква е възстановена, но отново опожарена през 1912 г., при оттеглянето на османлиите при освобождението на Пиринския край от турско робство.

„От тогава или вече 110 г. старата църква не е възстановявана и е в руини. А новата е строена някъде около 1920 г., но в сравнение с опожарената е далеч по-малка и невзрачна“, добави Борис Сандански.

Над 100 души се събраха на празничната трапеза, разположена под чинара до новата черква. От старата и бяла са останали само четирите стени, до нея е по-малката, новата, която също има нужда от ремонт. /БГНЕС

Добавени коментари

Въведете име... публикува:
02 Юли 2022 | 18:10
Значи 110 години НЯМА християни, кпито да отделят от спестяванията си за ремонт, това показва, защо България е била над 500 години чуждо владение, не че сега не е, но се опитват да ни заблудят с "демокрация"...глупости, та глупости... Белгария е ЗАВИСИМА от няколко държави, няма да ги изброявам, вие си ги знаете!

Добавете Вашия коментар

TOP