Празничен 24 май в Пиринско

24 Май 2023 | 09:39
0 коментара
Култура
Благоевград
Празничен 24 май в Пиринско

В Пиринско честват Светите братя Кирил и Методий. В Благоевград празниците са два - на града и на Просветителите.

Началото е тържествата е с "Парад на училищата". Шествието е от Съдебната палата, по улица "Тодор Александров", до площад "Георги Измирлиев". Програмата ще продължи с традиционна изложба в Градската художествена галерия, която има и конкурсен характер. Експозицията ще бъде открита в 17.00 часа., когато ще бъдат връчени и наградите на избраните от журито творци. Предвидена е и специална награда на името на Христо Бараковски. В 19.00 часа на площад „Георги Измирлиев“ ще премине първото шествие на абитуриенти от Благоевград. По-късно е концертът на Васил Найденов и Силвия Кацарова. В Градската градина ще отвори врати Библиотека за един ден. Къщичката ще се превърне в заемна за малки и големи читатели, като всеки, който иска може да си извади безплатна читателска карта за Регионалната библиотека „Димитър Талев“ – Благоевград.

Празнични шествия има в Симитли, Разлог, Банско, Гоце Делчев, Петрич, Сандански и в останалите населени места в региона. Кметовете им ще наградят отличници и техните преподаватели. Заедно с просветните дейци в Гоце Делчев ще е и владиката Серафим.

През 862 или 863 година Кирил създава първата българска азбука - глаголицата. Солунските братя са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език и разпространяване на християнството сред ранносредновековните славяноезични народи.

Титулувани са като равноапостоли и Славянски апостоли. На 30 декември 1980 г. с апостолическо послание папа Йоан Павел II ги обявява за съпокровители на Европа. Православната църква ги почита и като едни от светите Седмочисленици заедно с техните ученици и последователи Климент, Наум, Ангеларий, Горазд и Сава. Тогава се заражда идеята за химн. През 1892 година в Русе, Стоян Михайловски, тогава учител в Мъжката гимназия, написва "Върви народе възродени". През май 1901 година Панайот Пипков композира музиката към стихотворението. С въвеждането на Григорианския календар през 1916 г. празникът на славянската писменост и култура се чества на 24 май.

Добавете Вашия коментар

TOP