Празненства на Трифон Зарезан в Благоевградско

01 Февруари 2024 | 13:11
0 коментара
Култура
Благоевград
Празненства на Трифон Зарезан в Благоевградско

Масово в Пиринско почитат Свети Трифон. Всички лозови масиви се заразявт символично в чест на светеца - пазач на лозята и плодородието.

Ритуално зарязване на лозята има в благоевградското село Дъбрава, в симитлийското Черниче, в Мелник, както и в населените места в Санданско и Петричко.

Зарязването се изпълнява обикновено от мъжете лозари, макар че на места в Югозападна България зарязват жени, моми и ергени или двама съпрузи.

 

Според българските традиции, рано сутринта стопанката омесва хляб - пресен или квасник. Освен това сготвя и кокошка, която по традиция се пълни с ориз или булгур. Кокошката се вари цяла, а след това се препича. В нова вълнена торба се слага питата, кокошката и бъклица с вино. С такива торби на рамо мъжете отиват на лозето, където се прекръстват, вземат косерите и от три главини всеки отрязва по три пръчки. След това отново се прекръстват и поливат с донесеното вино лозите.

 

Този ритуал се нарича "зарязване". След това всички се събират и избират "царя на лозята". Едва тогава започва общо угощение. "Царят" е окичен с венец от лозови пръчки, който носи на главата си, и с друг венец, който слага през раменете си.

Добавете Вашия коментар

TOP