Правят ТЕЛК във всяка болница

02 Май 2023 | 04:47
0 коментара
Общество
България
Правят ТЕЛК във всяка болница

ТЕЛК да има във всяка държавна и общинска многопрофилна болница, а случаите на пациентите да се разпределят на случаен принцип.

Това е заложено в публикуваните за обществено обсъждане промени в Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза и на регионалните картотеки на медицинските експертизи. Така от близо 70 комисии сега те ще станат около 140.

Лекари

В промените е заложено освен многопрофилните болници да имат ТЕЛК комисии, но и онкологичните центрове, като в тези от тях, които са университетски болници и/или търговски дружества със смесено държавно и общинско участие в капитала, трябва да се създадат най-малко по две комисии. Това ще важи за 49 лечебни заведения, е описано в мотивите към проекта. Създаването на новите комисии е съпроводено с осигуряване на възнаграждението на поне трима лекари за всяко заседание, както и на поне двама експерти. Тяхната задача ще е да поддържат техническото осигуряване на ТЕЛК-а. Планът предвижда на практика броят им да скочи поне два пъти спрямо сегашния им брой, който е 70. Освен това стотици болни са принудени да пътуват в други областни центрове, където чакат на огромни опашки за издаване на документи. Самите решения пък се бавят много повече от заложения законов срок от 3 месеца и десетки остават без месечен доход за нетрудоспособност през това време.

Срок

За да се съкрати срокът за произнасяне, се предвижда ограничаване на броя на случаите, в които НЕЛК може да връща решенията на ТЕЛК за ново разглеждане в процедурите по обжалване. В плана е изчислено още, че за заплати на медиците и експертите в една комисия на месец ще са нужни около 10 200 лв. Базата за сравнение е средна заплата в сферата на хуманното здравеопазване и социална работа - която към четвърто тримесечие на 2022 г. е 2048 лв. Финансирането на средствата ще идва от бюджета на съответния НЕЛК. В промените е записано и задължителното условие лекари от съответната болница, в която се разкрива комисия, да се включват в ТЕЛК-а.

Електронно

Разпределението на заявленията за ТЕЛК ще става електронно. Вече чрез е-системата ще се падат на различни комисии. По този начин ще липсва субективният фактор при издаване на решението за временна или постоянна нетрудоспособност.източник:Телеграф

Добавете Вашия коментар

TOP