Правителството с позиция за освобождаването на Гешев: Това е само една стъпка за съдебната реформа

12 Юни 2023 | 20:31
0 коментара
Политика
България
Правителството с позиция за освобождаването на Гешев: Това е само една стъпка за съдебната реформа

„Освобождаването на главния прокурор от ВСС е само една стъпка от съдебната реформа, поета като ангажимент от парламентарното мнозинство, което подкрепя кабинета „Денков-Габриел“, се казва в позиция на Министерски съвет относно предсрочното освобождаване на Иван Гешев.

 

„Очакваме Народното събрание и останалите институции да продължат да следват посоката към цялостна съдебна реформа в полза на българското общество, така както е заложено и в управленската програма на правителството“, допълват от МС.


Главният прокурор Иван Гешев беше отстранен от поста си с 16 гласа "за", 4 гласа "против". Това стана с решение на Висшия съдебен съвет.

В Съвета бяха внесени две предложения за предсрочно прекратяване мандата на Гешев. Миналата седмица едното от тях бе оттеглено от шестимата кадровици, които го отправиха. То беше свързано с присъствието на израелски експерт на мястото на взрива срещу кортежа на Гешев на 1 май.


Второто предложение е заради нарушения на Етичния кодекс, извършени от обвинител номер 1. На пресконференция на 15 май той скъса оставката си демонстративно и заяви, че е "ясно какъв е политическият боклук в Народното събрание".

 

"Оттук нататък на ход е президентът. Няма срок, в който той да издаде указа. Самата процедура предполага това да се случи в кратък срок", така коментира отстраняването на Иван Гешев правосъдният министър Атанас Славов.Епицентър.бг/снимка:БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP