Правителството одобри безлихвени кредити и гарантира средства за безработните

14 Април 2020 | 11:21
0 коментара
Бизнес

С късно решение на 13 април Министерски съвет взе решение да одобри “Програмата за гарантиране на безлихвените кредити в защита на хора, лишени от възможността да полагат труд поради пандемията от COVID-19“, предаде правителствения пресцентър.

Програмата е разработена от Българската банка за развитие (ББР) с бюджет от 200 млн. лв., който ще бъде обезпечен от увеличения капитал на банката.

Всеки, който бъде одобрен за този кредит, ще има право на до 4 500 лв. безлихвен кредит. Срокът за кандидатстване е до 31 декември 2020 г. Отпада изискването за обезпечение на кредита, а срокът за връщане на тези пари е 60 месеца. Минималният срок за отпускането му е 6 месеца, а гратисният период е до 24 месеца. Предсрочното погасяване на кредита няма да носи наказателни такси и комисионни.

Прието бе и решението да се пренасочат средства от европейските структурни и инвестиционни фондове за периода 2014-2020 г. в размер на 233 млн. лв. С тях ще бъде финансирана временната заетост и ще се осигури оборотен капитал и ликвидност на малки и средни предприятия като временна мярка в отговор на кризата.

Ще има прехвърляне на средства и от ОП “Развитие на човешките ресурси“, ОП “Иновации и конкурентноспособност“ и ОП “Региони в развитие“, с което размерът на финансовия пакет достига 870 млн. лв. С тези пари ще се финансират мерки в сферата на здравеопазването и от социално-икономически характер за подкрепа на непосредствено засегнатите от кризата лица и предприятия.

Добавете Вашия коментар

TOP