Правителството даде половин милион лева на Благоевград за открития пазар

12 Ноември 2021 | 16:14
0 коментара
Бизнес
Правителството даде половин милион лева на Благоевград за открития пазар

Половин милион лева отпусна Министерски съвет на община Благоевград по искане на кмета Илко Стоянов за разширяване и покриване на открития пазар.

„Ще започнем с проектиране на цялото пространство, включително залагане на покрит паркинг и облагородяване на пространството на отсрещната страна на реката, където съм разпоредил събаряне на временните обекти, за да се направи градинка с обществена тоалетна и районът да се облагороди“, обясни градоначалникът.

„Ако собствениците на временните обекти не ги съборят сами, с част от тези пари ще го направи общината. Проектирането на цялото пространство ще се възложи чрез поръчка на специалисти, няма да го решавам еднолично, както предшествениците ми, и ще се представи на обществеността, въпреки че не съм длъжен да го правя. Категоричен съм, че за района трябва да има цялостна визия, а не да се правят нещата „на парче“. Искам да има ясна концепция за района, която да е свързана с цялостното развитие на града.

След одобрение на проекта всички дейности за реализацията му ще се остойностят, като тези 500 000 лв. са крайно недостатъчни и ще го реализираме на етапи, като за всеки от тях ще търсим финансиране. Това е началото“, обясни кметът Илко Стоянов.

Припомняме, че предшественикът му Румен Томов се готвеше на 15 август да направи първа копка на строителството на огромен храм в района на открития пазар, като идеята му бе част от търговските маси да се изнесат на моста, който да се покрие с постоянни тенти.

На въпрос на „Струма“ за изграждането и размерите на църквата кметът Стоянов коментира: „Предстоят ни разговори с патриаршията по този въпрос, но драма няма. Храм в района на пазара ще има, знаете, че заложихме изграждането на още един в района на бившите казарми, така че ще обсъдим подробности и за двата православни храма”.

Освен половин милион лв. на община Благоевград Министерски съвет е отпуснал 200 000 лв. на община Банско за проектиране на основен ремонт на път Банско – хижа „Вихрен“; 1,4 млн. лв. на община Гоце Делчев за реконструкция на общинския път до селата Копривлен и Мосомище; 1 млн. лв. на община Сандански – за изграждане на улична мрежа; и 1,5 млн. лв. на община Симитли – за основен ремонт на улици./Струма/

Добавете Вашия коментар

TOP