Правец посреща днес фенове на Тато за 105-ата годишнина от рождението му

07 Септември 2016 | 08:20
0 коментара
Общество
Правец посреща днес фенове на Тато за 105-ата годишнина от рождението му

Дарове, които Тодор Живков е получил от Леонид Брежнев, Михаил Горбачов, Муамар Кадафи и други видни държавници, ще могат да бъдат видени в родната къща на Тато в Правец днес – на 105-ата годишнина от рождението му. Годишнината ще бъде отбелязана без пищни тържества. За днес е планиран съвсем скромен ритуал – сутринта ще бъдат положени цветя пред паметника на Живков, пише „Телеграф”.„Всеки, който уважава личността и делото на Тодор Живков, е добре дошъл в Правец, за да почете паметта му. Официалности няма да има, каза Татяна Борисова, директор на историческия музей в града.

„Както паметникът на Живков, така и целият град винаги се поддържат чисти, прегледни, в изряден вид, така че не се е налагало да се полагат някакви специални предварителни грижи за този ден”, допълни тя.
Очаква се в Правец днес да пристигнат Жени Живкова и Тодор.

Ден преди 105-ата годишнина на Тато центърът на Правец беше наистина пуст. Причината беше, че общината организира безплатен курбан за местните жители по повод Съединението в местността Моновец. Там на голяма поляна бяха разпънати маси, димяха скари с кюфтета и кебапчета, виеха се кръшни хора. Че Тато е на почит сред местните, спор няма. Но не само сред възрастните, а и сред младото поколение. Тийнейджъри се снимат пред паметника на Живков. А следобед в музейния комплекс към родната му къща дойде цялото училище от врачанското село Лясковец. 

Комплексът ще отвори врати днес с прочутата експозиция с „Подаръците” на Живков от целия свят. Самарът, дар от Моамар Кадафи, поставен на видно място, веднага привлича вниманието. Особено ценен като стойност е стенният часовник от позлата, украсен с перли и нефрит, от държавното ръководство на СССР.

До него е и подареният от Брежнев позлатен джобен часовник с инкрустиран лик на Живков. Въпреки че според съвременните анализатори бащата на перестройката Михаил Горбачов има решаваща роля за свалянето на Живков от власт, неговият подарък, кристална фруктиера със сребърен обков и аметист, също е позиционирана на централно място в една от витрините. До нея са и подаръците за Живков от тогавашния кмет на Ню Йорк.
Всички експонати са предоставени от резиденция „Бояна” на отговорно пазене, казаха от музейния комплекс.източник:БЛИЦ

Добавете Вашия коментар

TOP