Пращат известната крава Пенка в парламента, да я гледат депутатите

12 Юни 2020 | 14:14
0 коментара
Любопитно

Международното известната крава Пенка остава без дом, след като на собственикът й Иван Харалампиев е отнет неследствен имот.

Спорното място се намира в село Мазарачево, където Пенка живее със сина си телето Джон и още двайсетина крави.

„Става въпрос за имот, който ми е възстановен през 1994 година, обработвах го в продължение на повече от 10 години. Именно там искам да си направя модерен животновъден обект, но сега тази възможност ми е отнета“, казва собственикът на Пенка. Той се надява с проблема да се заеме премиерът Бойко Борисов, който получи покана от Харалампиев да го посети лично в Мазарачево.

„Г-н Борисов, елата в моето родно място и вижте как живея, как се мъча“, каза още Харалампиев. Той е категоричен, че ако скоро имотният проблем не бъде разрешен той ще предприеме крайни действия.

„Подложени сме на постоянни проверки, на постоянен контрол за всичко. Знаете моята борба за кравата, която беше подкрепена от цял свят. Сега отново проблем, няма къде да си отглеждам животните, тъй като имотът ми е отнет. Надявам се да бъда чут, защото в противен случай ще отведа Пенка в Парламента. Да ги видя там как ще се грижат за нея, да видят дали ми е лесно“, заяви още животновъдът.

Що се отнася до Пенка, тя продължава да се радва на теленцето си Джон, което се роди през месец юли м.г. Рожбата й беше изродена лично от Харалампиев, а гордият стопанин му даде името Джон не случайно – кръсти го на британският евродепутат Джон Флак, който беше сред първите застъпили се за Пенка и дори отиде на крака при нея в Мазарачево.

„През всичките тези месеци да знаете кой ли не ми е предлагал пари да продам Пенка като атракция за туристите. Казал съм и пак повтарям и 100 хил. лв. да ми дадат, Пенка не я продавам. Джон също ще си го оставя и се надявам от него също да се радвам на поколение“, твърди Иван, който се опълчи на цялата държава, за да спаси Пенка.

8-годишната крава Пенка стана международно известна, след като изчезна от животновъден обект в село Мазарачево на 12 май 2008 г.

Две седмици по-късно тя беше открита в съседна Сърбия, а връщането й отново в България беше равносилно на смъртна присъда. По пътят към България кравата беше бременна, но загуби теленцето си, припомни Харалампиев. Първоначално беше обявено, че Пенка трябва да бъде умъртвена заради това, че е пребивавала в страна, която не е членка на ЕС, но след като беше дадена гласност на случая властите я помилваха.

За нейното спасяване беше направена петиция, в която се подписаха хиляди.

Дори сър Пол Маккартни от легендарните "Бийтълс" излезе с призив в защита на животното. Евродепутати също се застъпиха за кравата.

Добавете Вашия коментар

TOP