Пясъчниците в Благоевград отиват в историята

30 Август 2020 | 14:43
3 коментара
Общество

Детските пясъчници в Благоевград са напът да останат в историята, съобщава Нова ТВ.

На тяхно място ще бъдат положени нови занимателни игри и съоръжения, които отговарят на нормативната уредба- тип дама, клатушка, люлка и пързалка, съобщават здравните власти в града.

Примерът на Благоевград последваха и в цялата област Пловдив, където Регионалната здравна инспекция премахна пясъчниците от територията на детските градини с мотива, че носят висок риск от заразни и паразитни болести, а дезинфекцията им носи риск от алергии. Премахването им няма отношение към разпространението на COVID-19. 

„Децата седят през цялото време на пясъка и се обездвижват. Една игра на народна топла е по-добрата алтернатива, отколкото пясъчниците. Например игра с пластелин, глина, има кинетичен пясък, оцветен в различни цветове“, обясняват местните здравни власти.

„Играта в пясъка развива фината и грубата моторика, въображението и социалните игри“, смята пък Снежка, която е майка на пет деца. Според анализите на специалистите от Националния център по обществено здраве и анализи масово в пясъчниците не присъстват чревни паразити, нито пък има замърсяване с тежки метали. В пясъчниците те обаче откриват -пластмаса и стъкла, както и различни микроогранизми като ешерихия коли.

Добавени коментари

Priap Kurtev публикува:
30 Август 2020 | 23:18
И това всичко е с любезното съдействие на празноглави кучкари,кучкарки и най-вече още по-празноглави общински съветници и общинска администрация накрая...
ДААА публикува:
30 Август 2020 | 18:30
Заради бездомните кучета и котки, лишаваме децата от пясъчници. Типично по Сталнински има човек има проблем, няма пясъчник няма проблем! Но бездомните псета си продължават да пренасят и сеят зарази.
Благоевград публикува:
30 Август 2020 | 15:56
А във Виена децата играят в пясъчници дори им пускат и вода.Но разликата с Нългария е,че вечер пясъчниците се покриват,детските площадки се заключват и камери следят кой е влязъл и получава глоба и то солидна.Но тук е Булгаристан, пясъчниците дори и в детските градини не се покриват,а в тях пикаят кичета и котки!!!

Добавете Вашия коментар

TOP