ПП, ИТН и БСП са в люта битка за второто място, сочи проучване

14 Октомври 2021 | 11:27
0 коментара
Политика
ПП, ИТН и БСП са в люта битка за второто място, сочи проучване

"Продължаваме промяната“ (ПП), "Има такъв народ" (ИТН) и БСП са в люта битка с около 15% доверие за гласовете на избирателите, ако парламентарният вот се провежда сега. Това сочат данните от проучване на "Екзакта Рисърч Груп", проведено със собствени средства в периода 6-12 октомври сред 1025 души. На първо място е коалицията ГЕРБ-СДС с 23,5%, показват още резултатите от него.

Според изследването 4-процентовата бариера за влизане в парламента са още "Демократична България" (ДБ) и ДПС. Така в новия 47-и парламент ще влязат 6 формации. Под прага, според проучването, остават "Изправи се БГ! Ние идваме", които бяха представени в предния парламент, и ВМРО и "Възраждане".

Около 1/4 от гласувалите за ИТН на парламентарните избори на 11 юли сега заявяват, че ще подкрепят ПП. Възможно е ИБГНИ да изгуби до 20% от избирателите си от юли, които да се преориентират към ПП, коментират социолозите.

До момента ПП привлича не повече от 15% бивши избиратели на ДБ от юли т. г. Формацията около Кирил Петков не успява да привлече значим дял гласове от избирателите на БСП. Не повече от 5% от гласувалите за БСП през юли биха се преориентирали към ПП през ноември, посочват още от "Екзакта".

Според тях от данните е видно, че партията на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев привлича най-много гласове на избиратели, които не са гласували през юли.

По данни на социологическата агенция всеки пети българин твърди, че се е разочаровал от партията, за която е гласувал на 11 юли. Най-много разочаровани има сред хората на възраст между 40 и 50 години и сред живеещите в големите градове. 1/5 от разочарованите от партията, за която са гласували на 11 юли, посочват, че няма да гласуват на 14 ноември.

Повечето от разочарованите обаче възнамеряват да гласуват и то за друга партия, различна от избраната през юли. 57% от избирателите на ПП са хора, разочаровани от партиите, за които са гласували на 11 юли, а останалите им избиратели не се самоопределят като разочаровани.

81% от интервюираните твърдят, че са силно притеснени от ръста на цените на стоки от първа необходимост. Този дял сред столичани е още по-висок - цели 87%. 78% изпитват притеснения от ръста на цените на енергоносителите-горива, електрическа енергия и газ.44% се боят за здравето си предвид ръста на COVID у нас. 38% се страхуват от затваряне на бизнеси заради пандемията и се боят от рязко свиване на доходите си.

Желаещите да гласуват на президентските избори, които се колебаят кого да изберат, са 13,6%, а желаещите да гласуват на парламентарните избори, които се колебаят коя формация да подкрепят, са 12%.

Проучването регистрира над средната мобилизация за гласуване на президентските избори сред мъже, високообразовани хора, както и жители на областните градове.

По 90% от избирателите на ГЕРБ, на БСП и на "Изправи се БГ! Ние идваме" са твърдо решени да гласуват за президент. По 80% от избирателите на "Има такъв народ" и на "Продължаваме промяната" и 2/3 от избирателите на "Демократична България" също декларират категорични намерения да гласуват за президент.

----

За проучването е използвана стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци, която възпроизвежда структурата на населението по местоживеене, пол и възраст. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано “face to face” интервю. Максималната грешка при 50%-овите дялове е +/- 3%. Изследването е проведено със собствени средства на „Екзакта Рисърч Груп”.

Добавете Вашия коментар

TOP