ПП-ДБ представя проекта си за конституционни промени

23 Юли 2023 | 09:10
1 коментара
Политика
България
ПП-ДБ представя проекта си за конституционни промени

Коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ ще представи проекта си за конституционни промени. Очаква се в представянето да се включат и от  инициативата „Правосъдие за всеки“. 

Във вторник председателят ѝ Велислав Величков се срещна в парламента с Кирил Петков и Христо Иванов и тогава обяви, че коалицията ще внесе свой отделен проект за промени в основния закон, заради, цитирам, „капани“ в идеите на ДПС за такива промени, засягащи съдебната власт.

За същността на предложенията, които се очаква да бъдат представени от ПП-ДБ, заяви адвокат Велислав Величков от „Правосъдие за всеки“:

„Длъжността на главния прокурор. Някои функции ще бъдат запазени, които той има в последващи текстове – конституционни, но надзорът за законност и методическото ръководство, си отиват в този проект, което за нас е изключително важно. Говорихме за разделянето на ВСС на два съвета – прокурорски и съдийски, за гарантираното мнозинство на съдии, избрани от съдии, Съдийския съвет, както и че ще има в парламентарната квота хора, които не са магистрати, а са от други юридически професии, които да осъществяват не само парламентарен, но и обществен контрол върху работата на професионалните квоти“.

Конституционната реформа в областта на съдебната система е ключова за повечето от политическите сили в парламента. 

ДПС отдавна коментират това, въпреки че единият от основните говорители по темата е депутатът Делян Пеевски, който е санкциониран по глобалния пакт „Магнитски“:

„Всичко, където летяха някъде в розовите облаци, свърши със състава на това правителство. Имат правителство, трябва да направят разумните неща за България, а ние да направим разумни неща в парламента за България“.

Пеевски оттегли участието си от ресорната комисия по конституционни въпроси, а за проекта на партията, която представлява, останалите твърдят, че „има различния, за които водим разговори“.

Времевата рамка, според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов:

„Проектът за конституция трябва да бъде направен и конституционното мнозинство, което ще го защити, заедно да излезе и да го представи пред обществото. Тогава има шанс. Аз знам, че съм приел времевата рамка до края на тази година това да е факт, като има голямо значение и за Шенген, и за еврозоната“.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов коментира.

„Целта е колкото може по-бързо, по възможност до Нова година, да приключим с конституционните промени е обща цел“./бнр

Добавени коментари

Калоян публикува:
24 Юли 2023 | 11:43
Даже не искам да го слушам тоз плъх

Добавете Вашия коментар

TOP