ПП-ДБ поискали смяна вътрешния министър Калин Стоянов и това окончателно взривило преговорите с ГЕРБ

24 Март 2024 | 17:50
1 коментара
Политика
България
ПП-ДБ поискали смяна вътрешния министър Калин Стоянов и това окончателно взривило преговорите с ГЕРБ

"Продължаваме промяната-Демократична България" е поискала смяна на вътрешния министър Калин Стоянов. Това обяви Мария Габриел, след като на извънредния брифинг съобщи, че ще депозира в Народното събрание решението си да не бъде избрана за премиер.
"В момента, в който дадохме заявка, че можем да отстъпим за Министерството на отбраната и Министерството на енергетиката, бе поискана смяна и в Министерството на вътрешните работи", обясни тя.

 

Така Мария Габриел потвърди информация на Епицентър.бг от вчера, че съпредседателят на ДБ Христо Иванов бил категорично против оставането на Калин Стоянов начело на МВР.  За поста вътрешен министър Иванов искал да сложи Ивелина Дундакова, настоящ зам.-вътрешен министър, верен кадър на ДБ, което предизвикало недоволство от страна на ГЕРБ и фактически окончателно взривило преговорите. 

Борисов бил готов да отстъпи дори за Тагарев, но претенциите на Петков и Иванов преляло чашата на търпенвието му.

Христо Иванов искал да разшири периметъра на влиянието си в структурите на службите, прокуратурата и КПКОНПИ и буквално "извивал ръце" на Борисов с нови и нови искания за назначения по етажите на силовата власт.

 

Вече е известно, че Христо Иваноов сложил името на съдия Йонко Грозев като бъдещ главен прокурор на масата на преговорите с ГЕРБ-СДС в настойчивите му опити  за овладяване на прокуратурата.

Към това се прибавя и искането му той да определи кой да бъде избран за председател на КПКОНПИ.

 

Кирил Петков пък неотменно говорел само за смяната на ръководствата на службите и така преговорите непрекъснато зацикляли.

 

Асен Василев не е поднесъл извинение на Мария Габриел, но пък настойчиво искал да сложи свой човек в ОДП Хасково.

 

Деница Сачева изтъкна днес, че именно битката на "Продължаваме промяната" за власт и постове е "взривила" преговорите за съставяне на правителство.

 

"Този политически рекет, упражнен спрямо нашата партия, е крайно време да бъде преустановен", посочи тя.

 

Не бива да се вторачваме в постове и министерства, а в начина, по който това се случва. Идва момент, в който всяка от двете страни с исканията заставата зад тях, а не договорката да се оказва предпоследна, деликатно разкри Габриел какво всъщност е взривило преговорите.

Добавени коментари

Венци публикува:
25 Март 2024 | 12:13
Каквото повикало, такова се обадило!

Добавете Вашия коментар

TOP