ПП-ДБ настояват първа точка на парламентарното заседание днес да е гласуване оставката на Денков

06 Март 2024 | 07:32
0 коментара
Политика
България
ПП-ДБ настояват първа точка на парламентарното заседание днес да е гласуване оставката на Денков

Първа точка от заседанието на Народното събрание днес е гласуване оставката на премиера Денков, която той подаде вчера в късния след обяд. За това изрично настояват от ПП-ДБ. От парламента обяче отсъстват лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и вицепремиерът Мария Габриел, които са на заседание на ЕНП в Букурещ.


Според Конституцията наред с оставката на премиера, оставка подава и цялото правителство. Когато тя бъде гласувана в парламента, президентът свика парламентарно представените партии на консултации. За този процес няма срокове и той може да бъде забавен с месеци, или проведен за броени дни.

 

След консултациите Радев връчва първия мандат на ГЕРБ, най-голямата парламентарна групата. Ако междувременно сглобката стане коалиция и ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС се споразумеят - то Мария Габриел следва да връчи мандата изпълнен.

 

Ако това не се случи, Радев ще връчи мандата на ПП-ДБ. Ако и втората ПГ не успее да формира кабинет, то президентът трябва да връчи трети, но на избрана от него политическа сила. 

 

След провал и на третия мандат се насрочва дата за нови парламентарни избори. 

 

Конституционалистът Наталия Киселова днес прогнозира, че за да има избори 2 в 1 с европейските, то дата следва да се насрочи до 9-10 април.снимка:БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP