ПОЗИЦИЯ НА „ЛЕВИЦАТА!“ ПО ПРЕМЕСТВАНЕТО НА ПАМЕТНИКА НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ

07 Март 2023 | 22:15
0 коментара
Политика
ПОЗИЦИЯ  НА   ЛЕВИЦАТА!  ПО ПРЕМЕСТВАНЕТО НА ПАМЕТНИКА НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ

ПОЗИЦИЯ

НА

„ЛЕВИЦАТА!“ ПО ПРЕМЕСТВАНЕТО НА ПАМЕТНИКА НА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ

 

„ЛЕВИЦАТА!“ категорично се обявява против опитите за заличаване на историята, като се премахне историческия Паметник на Съветската армия от Княжевската градина в София!

Настояваме за прекратяването на процедурата по премахването на монумента. Това е акт на безумие, на подчиненост на конюнктурни зависимости и на преиначаване на българската история!

Взетото решение от общинската комисия по образование и култура на Столична община за преместването на мемориала е израз на политическа вулгарност, историческа неграмотност и дива омраза.

Лансирането на тезите за „руска окупация” на България през 1944 г., отричането на основната заслуга на Русия за Освобождението на България през 1878 г., както и пропагандирането на ненавист към всичко руско, започва да приема вид на възстановяване на фашистка идеология и човеконенавистни нацистки идеи.

Преди да вземат това решение гласуващите най-малко е трябвало да прочетат повече и да научат, че мемориалите в Европа, посветени на победата на Съветската армия срещу нацизма, са над 4,000. Само в Берлин те са 12 и германската държава поддържа и пази тези паметници с държавни средства, в Унгария са над 900 и т.н.

Призоваваме инициаторите на тези предложения да се осъзнаят и да стъпят на земята, да престанат да изопачават историята, да внасят разединение в българското общество и вече десетки години само да рушат и нищо да не изграждат!

Днес битката за десния избирател минава през трупа на историята!

В случай, че не се съобразят и все пак гласуват това решение, ние от „ЛЕВИЦАТА!“ ще се обърнем към Областния управител на София-град с призив да защити Паметника на Съветската армия в Княжевската градина. Монументът е държавна собственост и е недопустимо неговото премахване или преместване!

Ние от „ЛЕВИЦАТА!“ апелираме за мирен протест на 9 март в 8:30 часа пред сградата на Столичната община (събитието е заявено). Призоваваме всеки българин с гражданска доблест и историческа памет да се присъедини към нашето несъгласие с поругаване на българската история.

TOP