Поверия и ритуали за празника на Константин и Елена

21 Май 2023 | 11:42
0 коментара
Култура
България
Поверия и ритуали за празника на Константин и Елена

На 21 май се честват Свети Константин и майка му Елена. Имен ден празнуват Константин, Костадин, Костадинка, Елена, Еленко, Елка.

Денят на светите равноапостоли от дълбока древност се почита и като ден на нестинарите, на хората които танцуват върху огъня. Мистерия древна, която дедите ни са наследили от траките и която са съхранили и пренесли и до днес. Според народните вярвания на днешния ден строго е забранена всякаква полска работа. Селските стопани свързват празника с предпазването на реколтата от градушка. Вярва се, че "Еленка и Костадин носят градушката в чувал". Това е денят на игрите върху огън - нестинарството, запазени и досега в някои райони на Странджа, но почти само като атракция. Празникът започва няколко дни преди деня на Свети Константин и Елена - със събиране на средства за общ курбан, а също с почистване и поправяне на изворите и кладенците на селата.

През 313 година император Константин издава Миланския едикт, с който въвежда християнството като официална религия във Византия. Самият той приема християнската вяра в края на живота си. Подкрепян от майка си, царица Елена, Константин Велики изгражда множество църкви и манастири.

 

Добавете Вашия коментар

TOP