Повече българи пътуват зад граница, по-малко чужденци идват у нас

28 Юли 2015 | 00:17
0 коментара
Общество
Повече българи пътуват зад граница, по-малко чужденци идват у нас

Източник: Thinkstock/Guliver

Увеличават се пътуванията на българите зад граница, докато чужденците, които посещават страната ни, намаляват, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

Страните, които привличат най-много българи, са Турция и Гърция, като през юни над 140 хиляди са посетили Турция. Румънците пък най-често посещава страната ни. Същевременно се отчита силен отлив на руски и френски туристи.

Повече българи спрямо миналата година са отишли в Германия – с 14,1 на сто, Испания – 13,5 процента, Обединеното кралство – с 13,2%, Сърбия – с 11,3%.

Има спад на пътувалите за Украйна с 56,3%, Чешката република с 21,8%, Македония със 17,7%, Руската федерация с 9,3%, Израел със 7,4%, Румъния с 1,4%.

Запазва се тенденцията най-много да са пътуванията „с други цели“ – гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия, които са 44,1%, следвани от пътуванията с цел почивка и екскурзия и пътуванията със служебна цел. В същото време ръстът на пътуванията за почивка и екскурзия спрямо година по-рано е 55,5 на сто.

През юни 2015 г. посещенията на чужденци в България са с 3,7 на сто под нивото от юни миналата година. Регистрирано е намаление на посещенията с цел почивка и екскурзия, докато посещенията с други цели и със служебна цел се увеличават.

Делът на туристите от страни от ЕС продължава да доминира. Увеличение има при посещенията на граждани от Гърция, Румъния, Германия и Унгария.

Най-сериозен спад има при гостите от Франция – с 37,9%, Италия – с 26%, Полша – с 18,6%, Обединеното кралство – с 16,1%, Чехия – с 9,8%.

Намаляват посещенията на граждани от групата „други европейски страни“, като най-голямо е намалението на посещенията на граждани от Русия с 33,2 на сто.

През юни 2015 г. все пак преобладава делът на посещенията с цел почивка и екскурзия 49,9 на сто.

Източник: БТА 

Добавете Вашия коментар

TOP