Потресаващо: Герой от трагедията спасил шестима, но не и сина си

24 Ноември 2021 | 11:48
1 коментара
Общество
Потресаващо: Герой от трагедията спасил шестима, но не и сина си

Трагедията на АМ „Струма“, отнела живота на 46 души, е родила герой.

Орхан Алити, един от седмината оцелели в катастрофата, е успял да спаси шестима души, като заедно с млад мъж, е счупил задния страничен прозорец на горящия автобус. Но не е успял да спаси собствения си 23-годишен син, разкри братът на смелия македонец – Самет Алити.

В 01,20 часа, минути след фаталния удар, Орхан се е обадил на жена си в Белгия. Двамата работели там заедно.

„Той съобщи, че автобусът се е запалил, докато самият той с голяма трудност е успял да счупи задните стъкла на автобуса и да излезе оттам“, каза Самет пред Tetova1.

Когато паднал на земята, счупил единия си крак. В този момент извикал на сина си Висар: „Скочи, Висар, скочи“, но го загубил в пламъците.

Потресаващият разказ разкрива още един детайл, важен за разследването – в момента, когато е излязъл от горящия автобус, за малко не бил пометен от преминаваща по магистралата кола, която не спряла, въпреки очевидната трагедия, разиграваща се в този миг.

Орхан е в стабилно състояние, в съзнание. Но все още не знае, че Висар е сред жертвите.

Не автобус за екскурзии, а варел за пренос на незаконна нафта. Така близки на загиналите северномакедонци от албански произход обясняват вкупом причините за трагедията на АМ „Струма“ нощес, отнела живота на 46 души, включително 12 деца. Междувременно автобусът бе изтеглен от аутобана с помощта на автовоз и под полицейски конвой.

Малко след като турагенцията и собственик на автобуса „Беса Транс“ публикува дълогоочаквано съобщение във фейсбук профила си със съболезнования към роднините на загиналите пътници и свои клиенти, жители на най-осиротелите области Тетово, Гостивар и Скопие, откъдето са повечето жертви, нападнаха управителя й. И поискаха незабавния му арест и отнемане на всички лицензи на фирмата.

Както Lupa.bg вече ви информира, собственик на компанията е Аздрен Зубери, който е отворил неин клон и у нас – в Кюстендил.

През целия ден офисът й в македонската столица остана със спуснати решетки, а близки на загиналите, а и на оцелелите, се струпаха пред него в търсене на отговори защо и как се стигна до трагедията. В коментари под „извинителния“ пост на фирмата мнозина изразиха съмнение, че шофьорите и този път са били заставени да напълнят туби с нафта от Турция, където дизеловото гориво е по-евтино и да ги пренесат до Македония, заедно с екскурзиантите. По думите на опечалените техни сънародници това е било обичайна практика.

- Реклама -

Четат се и призиви да бъдат забранени международни курсове на водачи над 50-годишна възраст.

Meждувременно стана ясно, че започва процедура по отнемане на лиценза на компанията, тъй като конкретният рейс не е бил регистриран в транспортното ведомство на Северна Македония.

Според транспортния министър Благой Бочваровски „Беса Транс“ е извършвала международен транспорт без да има разрешително за конкретното пътно превозно средство. Катастрофиралият автобус не е бил регистриран в електронната база на министерството. Полученият лиценз от 2018 г. за „Беса Транс“ е бил нарушен от компанията и поради тази причина е започнала процедура по отнемането на разрешителното.

Добавени коментари

GosT публикува:
24 Ноември 2021 | 12:25
От имената се разбира, че са албанци! Каквито и да са все пак, за всяко едно семейство, това е ТРАГЕДИЯ!

Добавете Вашия коментар

TOP