Потрес: Ето какво ни пробутват вместо кашкавал, сирене и кисело мляко

15 Юли 2023 | 12:38
32 коментара
Бизнес
България
Потрес: Ето какво ни пробутват вместо кашкавал, сирене и кисело мляко

Масово ни пробутват топено сирене вместо зрял български кашкавал. Продуктът е много по-евтин, продава се по магазините между 7 и 10 лв. и се познава по това, че е мек като пластилин. За това разказаха браншовици от млечния сектор, цитирани от „Телеграф“.

 

 

Така нареченият кашкавал всъщност е полуфабрикат, известен сред мандрите като калиата. Той се вкарва с тирове на замразени „тухли“ от Полша, Дания, Белгия на палета от по тон, тон и половина.

Размразяване

След това у нас се размразява и преопакова като кашкавал. Голямата измама за потребителя е, че си въобразява, че консумира български кашкавал, който по класическата технология има и бактерията Лактобацилус булгарикус, зрее минимум два месеца, за което време белтъчините се разграждат до степен лесно да се усвояват от организма.

А фалшивият се прави с емулгатор и соли за топени сирена и въобще не зрее. Това е причината да е като е пластилин. Това всъщност е по-евтин продукт от много по-ниско качество, без типичните здравословни свойства на елитния зрял кашкавал.  

Измама

Преработвателите, които фалшифицират кашкавала, в 90% от случаите не посочват на етикета, че съдържа емулгаторни соли, а изписват, че е направен от мляко и мая, разкри Милкана Йорданова, председател на Национално сдружение „Планинско мляко“.

Тя допълни, че освен топеното сирене, което идва от фабрики в Западна Европа, България се е напълнила с турски „кашкавал“, който се прави пак по технологията на топените сирена.

Затова мандрите в Турция разполагат с топилни, а не са оборудвани като нашите, обясни Йорданова. Нейни колеги обаче уточниха, че турският “кашкавал“ се прави изрично от мляко, защото сухото в страната е забранено, но това пак не го прави кашкавал.

Кърджали и Хасково 

Турският млечен продукт е с много по-ниска себестойност, а една от причините е, че не зрее. Наводнил е пазара в Югоизточна България, а в същото време тонове роден кашкавал стоят по складовете и собствениците на мандри се чудят какво да го правят. 

Коректните производители към рецептурите и потребителите буквално са на ръба на фалита, точно както и фермерите, на които млякото се изкупува на ниски цени.

Животновъди коментираха, че литър краве мляко се е сринало на 50 ст. в района на Хасково. Масово стопаните пращат стадата си в кланиците, защото не могат да издържат на такава нелоялна конкуренция, обясни Милкана Йорданова. 

Родопско

Другата лъжа с кашкавала, киселите, пресните млека и сирената е, че много мандри съзнателно заблуждават с марките си относно произхода на продуктите, които предлагат, оплакаха се потърпевшите от млечния бранш. Много често се продават сирена, кашкавали, кисели и пресни млека с име, което включва името Родопи.

Истината е, че повечето от тези мандри работят в Северна България. Това е крайно некоректно, първо, защото се заблуждават клиентите, които си мислят, че си купуват планински продукти, и второ е нелоялна конкуренция към преработвателите и от Родопите, които плащат най-малко по 1 лев за литър мляко на местните фермери, коментира Милкана Йорданова.

Забрана

Браншовите организации в млечния сектор заявиха, че ще настояват да се забрани категорично на етикетите на продуктите, които се направени от калиата, да се изписва кашкавал. Същото изискване имат и към т.нар. турски кашкавал. Нека се продава като жълто сирене, топено сирене, но е и като кашкавал, уточниха те.

Палмата излезе от мода, влезе трансглутаминазата

Палмовото масло излезе от мода, защото цените му се вдигнаха. На негово място се появи нова технология за правене на сирене, с трансглутаминаза. Химичният продукт се използва за сгъстяване и практически сиренето, което трябва да зрее поне 30 дена, „става“ за няколко. Трансглутаминазата се използва от производители, които правят сирена с много високо водно съдържание. Тя дори не може да се открие при лабораторен анализ, защото не оставя следи.

Задава се нова още по-зловеща технология през Океана, в която от водата се прави мляко, казаха от бранша. Засега все още не се използва у нас, защото е скъпа, но скоро ще влезе в мандрите.

Български йогурт, произведен в Полша  

Българските преработватели настояват на етикета да се изписва от какво мляко и къде са произведени продуктите, за да е лоялна конкуренцията и да са коректни към купувачите. В момента масовият клиент купува кисели, пресни млека, айряни, в които няма нищо българско освен етикета.

Заради ниската себестойност наши фабрики, вместо да доставят от ЕС обезмаслено и концентрирано мляко, направо го опаковат в Полша, а вече и в Румъния, където излиза много евтино. В много редки случаи със ситни букви може да се прочете, че продуктът е произведен в Полша.

Така се нанася истински удар освен на българската коректна преработвателна индустрия, най-вече на животновъдите. Първо, защото или не се изкупува млякото им, или им се плаща на унизителни цени. 

Добавени коментари

Психолог публикува:
30 Юли 2023 | 15:42
За всеки влак си има пътници...и за боклуците...и за качествените продукти
Киро Адама публикува:
29 Юли 2023 | 18:49
От 12 години си правя сам у дома сирене и кисело мляко, кашкавал купувам само ако намеря от БОРИНО (не правя реклама).Млякото купувам направо от кравата.....Всичко е с перфектният вкус от детството ми.Разбира се сиренето зрее 45 дни при 14 градуса.ИСКАМ ДА ОБЪРНА ВНИМАНИЕТО ВИ НЕ САМО НА ХРАНАТА....ВОДАТА ,КОЯТО ПИЕМ И ГОТВИМ С НЕЯ, ТА ДОРИ И КАФЕТО НИ ПРАВЯТ С НЕЯ ПО ЕВРОПЕЙСКИТЕ стандарти се забранява да се използува поради факта , че съдържа канцерогенни частици АЗБЕСТ .Почти всички селища в БГ са водоснабдени чрез азбестоциминтови тръби.Например Бургас над 60 % (по думи на работещи във ВиК.Редица села до 100%.Това е една от основните причини за бума на ОНКОЛОГИЧНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ В БГ.
Мария публикува:
29 Юли 2023 | 17:09
БОКЛУЦИ
Amerikanec публикува:
29 Юли 2023 | 10:09
Такива са еврогейските ценности и демокрацията ,печалбата е на първо място.А по времето на соца на първо място беше народа и качеството.
Бунтовник публикува:
29 Юли 2023 | 09:48
" Кажи Ми к'во лапаш, а Ти каа що капеш " !
Селчо публикува:
29 Юли 2023 | 07:52
Мария писала тук "...домат домашен от пазара и всички зеленчуци от пазара...".Та и аз с големи усилия се опитвам с еко технологии да произведат само за мен,но продукцията ми не става като за пазара-няма вид.Подшушнаха ми с какво пръскат (инсектициди,пестициди,хербициди)и почти всичко е с карантина 14 дена,а наема на сергията върви.Иначе кроткото банер от пазара не знае-внука,сина дядото пръска.
Майя Райкова публикува:
28 Юли 2023 | 21:06
Не съм съгласна с вас. Живея много по- добре отколкото при комунизма.
СДСеЧума публикува:
28 Юли 2023 | 14:26
Продължавайте да скачате! "Кой не скача е червен". По времето на Бай Тошо нямало банани..Нали сега има? Нали го свалихте от власт заради бананите!?Яжте банани!
Райна Стефанова публикува:
28 Юли 2023 | 12:39
Къде са органите които да проверяват и наказват нарушителите? Ние отдавна знаем че ни тровят с боклуци,но можем само да коментираме и да се възмущаваме...
Рифи публикува:
28 Юли 2023 | 06:41
Къде са БАбХ и другите чантаджии?
Камшик Тодора публикува:
26 Юли 2023 | 19:08
Нали искахте да сте европейци и все плюете българското-плюскайте сега чуждите боклуци и отрови в шарени хартийки!Хора които тровят децата на собствения си народ заслужават не фалит а смърт! Изменници и майцепродавци!Скапано племе!
Камшик Тодора публикува:
26 Юли 2023 | 19:04
Нали искахте да сте европейци?Ха сега нагъвате боклуци и отрови и трайте! Нали все плюете по българското -дръж голямата хурка сега и си трай в милата дупка
ТЪ-ПАК публикува:
24 Юли 2023 | 14:52
На въпроса как е по правилно да се каже , не ми се яде сирене или сирене не ми се яде ? Много от вас знаят правилния отговор ! Но за да си покрие човек разходите си прави сметка от кои храни да си купи че да си плати , ток , вода , телефон , телевизия и т.н. че ако може да остане нещчко и за в бурканчето за черни дни . Прочетох внимателно всички коментари , обвиняват само търговците ( това е бизнес ) защо не се прави дъмпинг на цените от българските производители , сигурен съм че всеки ще предпочете българското, но не става , хемда стиснеш бузките хем да пръснеш . Българският производител, изкарва млякото , доматите и плодовете на магистралата да ги смачкат с камионите , но не е да го намалят цените и да ги купят хората да ги изядат. Разбирам производителите че е много трудно, но да си изберат нещо по лесно забогатяване . Всеки недоволства , и тези в НС и МС и те недоволстват . Ако беше жив Фердинанд Тодоров щеше да каже : ебем те народе въртоглав!
Мария публикува:
22 Юли 2023 | 23:07
Яде. кашкавал "Ведраре" и сирене "Пастир" кисело мляко "Ведраре" Никога нищо друго!!!! Домат домашен от пазара, всички зеленчуци от пазара.Крастсвици само "Гергана". От Лидъл и Кауфланд само Скир, броколи,тоалетна хартия и вода.
Народ бее мее = овце публикува:
21 Юли 2023 | 16:32
Ей Радек колко си прав прост народ само блее и когато отиде някой да протестира на студ и жега другите си седят спокойно на масата в къщи пият си и се смеят кво правя аз на жегата или ти на студа били сме тъпи ето за това си заслужава народа съдбата да се смее и блее после да не реве защо живее лошо
Будител публикува:
20 Юли 2023 | 20:34
Още в зората на псевдодемокрацията , започна внос на украинско сухо мляко за по 0, 04 ст. за кг. От 1 кг. сухо мляко , излизат 4 литра прясно мляко или просто казано за 4 ст. суровина правиш близо килограм сирене...по това време изкупната цена на кравето мляко беше 15 -20 ст....това бяха първите стъпки на убийството на българското животновъдство...и днес това продължава...
ТРОШАЧА публикува:
20 Юли 2023 | 16:35
Ами то държава няма вие очаквате истински кашкавал ли...???
Аз публикува:
19 Юли 2023 | 14:01
Аз харесвам всички кашкавали!
Теодора публикува:
18 Юли 2023 | 18:26
Нали има агенция по храните.ДЪРЖАВНИ ХРАНИЛКИ.За съжаление е с всичко така.Спрете да купувате и ще изхвърлят повече.Не може да има хиляди видове млека,кашкавали,сирена а животни няма. Умишлено държавата си затваря очите пречи за да се вкарват боклуците.Нали повечето искат да има банани ,защото едно време нямаше. Имаше истинска храна,ред,спокойствие,образование,производство.
Ангел публикува:
18 Юли 2023 | 17:08
Сбогом Българи
Скорпион публикува:
18 Юли 2023 | 15:54
Влезте в Зоната и спрете да ядете тези боклуци .Тогава ще спрат да ги внасят и ще живеете дълго, на пук на системата, чиято цел е да не доживеем до пенсия
Няма проблеми публикува:
18 Юли 2023 | 00:02
А защо трябва тъпите свинчуги и гнусливите мангали да ядът оригинални продукти ? Нека се нагъват с западноевропейски лайна.! Браво на политиците,за такъв народ само така трябва..................................
Димитър Иванов публикува:
17 Юли 2023 | 23:07
Само пишем и коментираме ,а като има протести гледаме отстрани. ТОВА СМЕ БЪЛГАРИТЕ. ГОРДИ НА МАСА.
Димитър Иванов публикува:
17 Юли 2023 | 23:06
Само пишем и коментираме ,а като има протести гледаме отстрани. ТОВА СМЕ БЪЛГАРИТЕ. ГОРДИ НА МАСА.
Ха публикува:
17 Юли 2023 | 16:30
Така е,като всички от върхът до дъното си продават душите за пари.Кланят се на всеки чужд ....,стига да си пълнят търбуха.Подмяна,измяна,фалш,проституция във всичките и форми.
Б-2 публикува:
17 Юли 2023 | 15:43
Всичко е с цел печалба! А щом ни въвеждат в заблуждение с такава цел, това е престъплението "Измама"! Размерите са винаги големи и особено големи! Накой ще възрази, че го правят фирми! Да, но в тези фирми някой решава да бъде така! Ето го наказателно отговорното лице! И какво чака прокуратурата?! Чака реформиране! Нейното реформиране край няма! А през това време "лудите" лудуват, а народа яде отрови, болен не е годен да работи и накрая всичко е такова, каквото си заслужаваме, а държавата е това, което е! Най-изостанала на континента, а и една от най-изостаналите в Света! Не само заради кашкавала, разбира се!
Лилия публикува:
17 Юли 2023 | 14:35
Ами защото народът налитат на евтиното. Основната причина е, че е масово беден, но и не само това.
Вяра публикува:
17 Юли 2023 | 12:56
Ето така дупедавци жадни за пари ще затрият Българския народ.
Мари публикува:
16 Юли 2023 | 20:32
Прост народ, слаба държава. Още малко ако не вземете мерки вие народе, яко ще ни го напускат.
Роза Стефанова публикува:
16 Юли 2023 | 18:31
Затова са толкова болни българите,никога не знаят какво ядат.Това трябва да спре....
Млечин публикува:
16 Юли 2023 | 17:24
Сега откривате топлата вода....
Радек публикува:
16 Юли 2023 | 15:41
Честито българи! Ето как партийците превзеха всичко. Ето как наследниците на ченгетата от ДС стрижат народа!!! Спете и мълчете нещастници!!! Това заслужавате! Или грабвайте брадвите.....или.. Да ва Ева в тапигьозите!!!

Добавете Вашия коментар

TOP