Пострадали фенове и полицаи на протеста срещу БФС и Боби Михайлов

16 Ноември 2023 | 22:13
0 коментара
Общество
София
Пострадали фенове и полицаи на протеста срещу БФС и Боби Михайлов
При засилени мерки за сигурност в района на Националния стадион “Васил Левски” започна мача от Европейската квалификация между България и Унгария. Срещата протича без публика на трибуните, но в района на стадиона футболни агитки от всички цветове протестират срещу ръководството на Българския футболен съюз. Следете тук на живо.

1600 полицаи ще охраняват около стадион “Васил Левски” по време на мача. Движението в района поетапно беше спряно. До 22 ч. се забранява престоят и паркирането на паркинга на моста пред Националния стадион "Васил Левски",  както и на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" между бул. "Драган Цанков" и ул. "Ген. Гурко" от страната на Националния стадион, на ул. "Ген. Гурко" между бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и ул. "Любен Каравелов".

 

20:34 ч.

 

На кадри, запечатани от "Правосъдие за всеки" се видя напълно потрошено заведение в района на ул. "Ген. Гурко". Не е ясно какво точно се е случило. Хора на място твърдят, че полицията е нахлула и е нападнала граждани. Има сериозно пострадали.

 

20:30 ч.

 

Столичният кмет Васил Терзиев призова за спокойствие и заяви, че градската инфраструктура в София не носи вина за състоянието на българския футбол.

 

20:00 ч.

 

СДВР съобщи за пострадали по време на протестите полицаи. Има задържани протестиращи. Призивът към футболните привърженици е да изразяват мирно мнението си, за да се избегне допълнителна ескалация.

 

12 души са пострадали по време на протеста срещу БФС, съобщиха за БТА от столичната Спешна помощ. По първоначална информация двама или трима човека от пострадалите са с по-тежки наранявани

 

Предвид продължаващите протести от СДВР съветват жителите и гостите на столицата при възможност да избягват преминаването в района на националния стадион и кръстовището при бул. “Васил Левски“ и ул. “Ген. Гурко“. В участъците, където се провеждат протестни действия временно е преустановено движението на градския транспорт.


.
 

19:30 ч.

 

Близо 30 минути след началото на срещата между България и Унгария и около час след старта на протестите, футболните запалянковци бяха разпръснати от полицията. В сърцето на София има причинени сериозни материални щети. Има задържани от униформените. Появиха се и съобщения за пострадали, но техният брой не е ясен. Полицията използва и водно оръдие.

 

Междувременно мачът, който се играе на празни трибуни, е равен - малко преди 30-тата минута България отбеляза гол, с който настигна Унгария, отбелязала точка в нашата врата, малко след старта на срещата.

 

19:20 ч.

 

.

.

.

 

 

 

19:11 ч.

 

Демонстрантите запалиха и бус, съобщи човек от екипа на ФрогНюз, намиращ се на място.

В района на протеста премина и линейка с включена светлинна и звукова сигнализация. Не е ясно дали в нея има човек и част от протестиращите ли е.

 


.
 

19:00 ч.

 

"Внимание, внимание!", чу се от полицията. Органите на реда призоваха да се преустанови нарушаването на обществения ред.

 

18:50 ч.

 

На място са стотици футболни запалянковци. Градусът на напрежението е изключително висок. Сирените се чуват от стадион "Васил Левски" до Орлов мост. На място има хора на всякакви възрасти. След водното оръдие служители на жандармерията подгониха протестиращите и разпръснаха тълпата. Протестиращи на място са възмутени: "Вие деца нямате ли, биете децата, не искаме повече да живеем в тази държава", чуват се гласове.

 

По информация на bTV има задържани и ранени. Двама думши са пострадали.

 

Бомбичките на протестиращите вече предизвикаха и сериозни материални щети. Продължават да летят всевъзможни предмети. Има провокации и от двете страни - както от демонстрантите, така и от полицията.


.
Източник: БГНЕС


.
Източник: БГНЕС


.
Източник: БГНЕС

 

18:20 ч.

 

Сигнални ракети и бомбички полетяха срещу полицията. Страстите около националния стадион се повишават. Полицията пусна и водно оръдие срещу протестиращите, за да разпръсне тълпата. Вместо обаче демонстрантите да се разбягат, започнаха да мятат още бомбички по униформените. Хвърчат стъклени бутилки, клони и различни предмети.

 

 


До патовата ситуация, която хвърли огромно черно петно върху и без това лошия имидж на българския футбол се стигна, след като БФС се уплаши от намеренията на футболните фенове да протестират срещу ръководството след години на провали. Начело на БФС от 18 години стои Борислав Михайлов. Ръководството, в което влизат още Йордан Лечков и Емил Костадинов от години е обвинявано в корупция, непрозрачно разходване на средства и лошо управление на българския футбол. Точно поради тази причина феновете се зарекоха да протестират от трибуните по време на мача между България и Унгария. 

 

Това уплаши БФС и те решиха да преместят срещата от София в Пловдив - на стадион “Христо Ботев” и то без публика. Той обаче е в ремонт и градската управа не позволи мачът да се играе. Появиха се дори варианти срещата да се проведе чак в Кърджали. В крайна сметка отборите на България и Унгария ще премерят силите си в София. Но черното петно върху родния футбол остава - станахме за резил в чужбина. Унгарската футболна асоциация нарече действията на БФС “безпрецедентни, напълно неоправдани и крайно неспортсменски”.

Добавете Вашия коментар

TOP