Постерна изложба на открито посреща посетителите на Историческия музей в Петрич

09 Май 2024 | 19:52
0 коментара
Култура
Благоевград
Постерна изложба на открито посреща посетителите на Историческия музей в Петрич

Постерна външна изложба посреща посетителите на Историческия музей в Петрич. Тя е озаглавена „Исторически музей Петрич – хранилище на култура и духовност“ и представя вътрешната организация на музея, експозициите и артефактите. Изложбата е разделена в три направления – археология, история и етнография, а целта й е да представя музея отвътре, така че посетителят да има реална представа за организацията, още преди да влезе. Изложбата е изготвена от екипа на музея под редакцията на Тодор Тараков, уредник „Нова и най-нова история”, каза за БТА Магдалена Шимова експерт „Връзки с обществеността“ в музея. 

Шимова посочи, че на таблата прави впечатление и новото лого на музея. То е съчетание между първите букви от Исторически музей Петрич (И, М, П) и е част от проекта за визуална комуникация със музейния посетител. По същия проект се предвижда и смяната на цветовете, като оранжевият цвят е предвиден за археологията, зеленият - за историята, а за етнографията – червеният. 

Археологията обхваща периода от времето на късния неолит и селището Тополница - Промахон, което се намира на границата между България и Гърция. Следва голяма акцент, който поставяме върху артефактите от античния град Хераклея Синтика и средновековието, каза Шимова. 

Историята е разположена на второ експозиционно ниво в централната сграда на музея, като започваме с легендата за падането на петричката крепост „Гяур калеси“ и свързания с нея герб на община Петрич. Направлението обхваща и периода от българското възраждане и османското владичество, това са всички църковни и училищни борби, а също така и борбите за освобождението на Петрич, каза експертът. Тя посочи, че голямо внимание се поставя и върху най-новата витрина, която представя възстановка на стаята на окръжния управител. 

Етнографията се намира на първо експозиционно ниво и в него могат да се видят облеклата, поминъка и занаятите не само на местните петричани, но и на придошлите бежанци, защото след междусъюзническата война от 1913 година, Петрич се изпълва с бежанци от Беломорка и Вардарска Македония, каза Шимова. 

Специално табло в изложбата е отделено на макета на Трети граничен отряд – Петрич, както и на гостуващите изложби. Последното табло е отделено за музейната работилница. Шимова посочи, че това е една много добра практика, защото чрез тематични беседи и ръчна работа, децата се приобщават много по-лесно към музейното пространство и се увличат към изучаване на историята. БТА/Евелина Митрева

Добавете Вашия коментар

TOP