Поставиха електропастири в НП "Пирин"

23 Юли 2020 | 15:08
0 коментара
Общество

Дирекцията на „Национален парк Пирин” постави временни електропастири около езера на територията на Парка. Това са  Башлийско езеро, около три от Спанаполските езера, Първо Превалско езеро и Тевно езеро.

„Временните съоръжения са поставени с цел да бъде ограничено движението на домашните животни около езерата, но по този начин не се пречинито на домашните, нито на дивите животни да пият вода. Електропастирите не ограничават и движението на туристите по туристическите пътеки, но Дирекцията на парк „Пирин” съветва всички да бъдат внимателни при контакт с тях“. Това каза за Радио Благоевград Мартин Лазаров, директор Дирекция „Биоразнообразие, контрол и охрана“ в НП „Пирин“ и ръководител на проекта.

Електропастирите се захранват със слънчеви батерии и са поставени върху естествени материали. Те ще бъдат премахнати след като се изследва влиянието на антропогенните дейности в непосредствена близост до езерата.

Дейностите са по проект за подобряване на природозащитното състояние на видове и типове природни местообитания на територията на защитената зона, финансиран по ОП „Околна среда”.

Добавете Вашия коментар

TOP