Последователите на Петър Дънов посрещат Божествената слънчева Нова година

12 Август 2019 | 17:39
0 коментара
Култура

По традиция всяка година на 19 август, когато се чества Преображение Господне по стар стил, последователите на Петър Дънов организират събор край платото на езерото „Бъбрека“ в Рила планина.

Облечени в бяло там те посрещат заедно първите слънчеви лъчи, изпълнявайки магическия танц паневритмия.

Запознатите с духовната наука разглеждат паневритмията като духовна практика, повлияваща благотворно физическото и духовното здраве чрез създаване на пълноценна връзка между силите на Духа, душата и тялото на човека. При практикуването й човек черпи от живите енергии на природата и влиза в синхрон с природния ритъм. Паневритмията има три дяла – първият съдържа 28 упражнения, вторият се нарича „Слънчеви лъчи“, а третият – „Пентаграм“.

Петър Константинов Дънов, наричан от последователите си Учителят или Беинса Дуно е българин, основател на религиозно-философско учение, което се самоопределя като „езотерично християнство“ и окултизъм и което е смятано от българската държава за религиозно и е регистрирано от Дирекцията по вероизповеданията като отделно вероизповедание.

Това учение в България е известно под името дъновизъм, а последователите му – дъновисти. Последователите му се наричат ученици на Всемирното Бяло Братство.

Добавете Вашия коментар

TOP