Поредно признание за Стоичков

06 Февруари 2020 | 12:12
0 коментара
Спорт

Легендата на българския футбол Христо Стоичков получи поредно признание. Бившият футболист на ЦСКА и Барселона попадна в престижната класация на сайта 90min.com за 50-те най-велики футболисти за всички времена. Камата бе поставен на 38-ото място.

„Христо Стоичков: Националната икона на България, който стана част от ДНК-то на Барселона.Това беше кариера, която почти не стъпваше на земята.

Още като юноша Стоичков показва своя нрав, който в крайна сметка му печели прякора Камата. Забраната да играе футбол е отменена и пет години по-късно той отива в Барселона срещу 2,7 милиона паунда.

От другата страна на Европа, на източното крайбрежие на Испания, Стоичков хвана окото на Йохан Кройф, който искаше да добави още към звездния си тим – да не говорим за някой с подобедн нрав.

Той показа характера си и в Каталуния. Макар и отново след поредното наказание. В първото си Класико срещу Реал Мадрид Стоичков настъпи главният съдия и бе наказан за дълго време.

Съотборникът на Стоичков в Барселона, Ромарио спечели Световната титла, но 1994 година принадлежеше на България и Стоичков.

Това се видя, когато българинът получи Златната топка. Роберто Баджо и Паоло Малдини завършиха съответно втори и трети в класацията. Дали един от селекцията на Бразилия щеше да спечели това отличие, ако бяха други правилата?

Не. Стоичков стана първият българки играч, спечелил Златната топка и то не само заради представянето си на Световното първенство.

1994 година, принадлежи на Стоичков“, написаха в материала си 90min.com.Пирин спорт

Добавете Вашия коментар

TOP