ПОРЕДНО „НАСЛЕДСТВО” ОТ ЕКИПА „КАМБИТОВ”! Благоевград ударен с нова санкция от 1,5 млн. лв. за анаеробната инсталация

09 Февруари 2023 | 16:23
13 коментара
Общество
ПОРЕДНО  НАСЛЕДСТВО” ОТ ЕКИПА  КАМБИТОВ”! Благоевград ударен с нова санкция от 1,5 млн. лв. за анаеробната инсталация

Тъкмо спестихме 1 млн. лв. миналата година, сега трябва да мислим за поредния дълг, коментира кметът Илко Стоянов

Община Благоевград получи нов финансов удар от 1,5 млн. лв., навлечен на благоевградчани от поредния проект на екскмета Атанас Камбитов.

Броени дни след като стана ясно, че дължим 2,5 млн. лв., пак „наследство” от екипа „Камбитов”, за плувния басейн в кв. „Еленово“, който струвал 2 пъти повече от заложената му стойност в обществената поръчка през 2014 година, Върховен административен съд обяви окончателно, че общината дължи на Министерството на околната среда и водите 10% корекция от отпуснатите 26 674 000 лв. без ДДСза изграждане на анаеробната инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци за регионална система за управление на отпадъците на регион Благоевград, включващ общините Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево.

Корекцията е заради дискриминационни условия за кандидатите да изпълнят мегапроекта, който бе един от 3-те анаеробни инсталации, получили финансиране по едно и също време, наред с Бургас и Русе.

Самата процедура за избор на изпълнител бе открита в последните дни от кметуването на Камбитов – през август 2019 г., а на 28.04.2020 г. наследникът на кметския пост Румен Томов сключи договор с избрания изпълнител ДЗЗД „Балканика биогаз“ с управител Аглика Георгиева. Управляващият орган на програмата, по която Благоевград получи сумата, направи 2 проверки на проекта, като първата завърши с финансова корекция от 5%, а втората добави още 5%.

„Тъкмо успяхме да приключим 2022 г. със спестени 1 млн. лв., сега идва този нов дълг от 1,5 млн. лв. и трябва да мислим как и него да изплащаме”, коментира вчера пред „Струма“ настоящият кмет на Благоевград Илко Стоянов. Надеждата му е, че понеже парите ги дължим на държавата, плащането може да бъде забавено, но все някога МОСВ ще представи сметката.

Междувременно анаеробната инсталация върви бавно. Според Илко Стоянов тя трябва да бъде завършена до края на тази година, но със сигурност строежът й ще бъде удължен. Благоевград се опитва да съдейства за мегапроекта по всички възможни начини – преди 2 месеца общината пое два дълга от Фонд ФЛАГ за финансиране и рефинансиране на извършени дейности, но според  Стоянов  в сумата не са включени вторите 5% от наложената корекция, която общо е над 3 млн. лв.

ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

Добавени коментари

Анна - Мария публикува:
15 Февруари 2023 | 15:09
Това са ОТКРОВЕНИ ПРЕСТЪПНИЦИ! ТЕЗИ ЛИ СА НАЙ- УМНИТЕ ЗЯ УПРАВЛЕНИЕ НА БЛАГОЕВГРАД?!
Tensing публикува:
14 Февруари 2023 | 23:46
I forgot, the old peder, Mr. Nedelchev, don't be quiet, I am coming to meet you.
Тенсинг Норгей публикува:
14 Февруари 2023 | 23:39
Забравих, елена кипрова, извинявам се
Тенсинг публикува:
14 Февруари 2023 | 23:29
Имаме две опций! Излизаме и го изхвърляме от общината на момента, или чакаме да нахендри благоевградчани с още цифри. Хората които ще носят отговорност за безхаберието на пича, знаете много добре, че ние ви познаваме. Гопа, палахан, ризов, спаско петело, д-р Велчев, гери муртова, Динка, предадохте Благоевград, никога няма да забравим
Петър публикува:
11 Февруари 2023 | 10:56
Мургавелко,нали знаеш ,че ти викат търчи лажи
CIRK публикува:
10 Февруари 2023 | 07:04
ILKO KAMBITOV I ATANAS STOQNOV KATO DVE KAPKI VODA
Стоян Иванов публикува:
10 Февруари 2023 | 06:50
За никого не е тайна, че Илко и Насо действат заедно. Преди изборите Илко беше попитан дали ще връща кадри от екипа Камбитов, той отговори НЕ! Два месеца след изборите всички хора на Насо, без Шопова, бяха назначени отново в общината. Октомври месец ще трябва да ги изметем отново.
Димо публикува:
10 Февруари 2023 | 01:11
Илко и Наско продължават да правят генгбенг на Благоевград неуморно, неспирно и мощно. За 1 седмица заборчехме с 4 милиона. Не разбирам, с какво заслужихме такива отрепки да издевателстват над нас.
Комшо публикува:
09 Февруари 2023 | 21:39
Дора на Тони е чула как Спасе Петело е докладвал на Камбитов какви ги мъдри Илко
Гражданин публикува:
09 Февруари 2023 | 21:05
Много ме кефи Илко - некадърен като адвокат и като кмет, но вечно неразбрал. Пич ти си начело на общината и ти губиш делото. Не Камбитов.
Веллчка Стоянова публикува:
09 Февруари 2023 | 19:37
Насо управлява общината. Всипки негови хора се върнаха на позициите си.
запозната публикува:
09 Февруари 2023 | 18:02
Кмете поинтересувайсе момче санкцията за аеробната инсталация декември месец ще бъде 9 милиона лева благодарение на братти Атанас дето му назначи всички хора в общината а са и ти като него се махай от града!
аферим ефенди публикува:
09 Февруари 2023 | 17:58
глсуваш за илко получаваш наско ай са наздраве и лека нощ

Добавете Вашия коментар

TOP