Поясът на Дева Мария цери болни в Мелнишкия манастир

24 Октомври 2023 | 13:13
1 коментара
Любопитно
Благоевград
Поясът на Дева Мария цери болни в Мелнишкия манастир

Стотици поклонници се стичат към Мелнишки манастир „Св. Богородица – Спилеотиса“. Местните хора го наричат „Св. Зона“, което от гръцки означава „пояс“. Това никак не е случайно, тъй като от поколение на поколение се носи легендата, че именно в този храм известно време е стоял честният пояс на Дева Мария.

Миряните нощуват по поляните наоколо с надеждата да се случи чудо в живота им, да оздравеят, да се сдобият с рожба, да се реши Свише някакъв житейски проблем. Макар и в руини, манастирът се почита като свято място от жителите на Мелник и околностите му, а храмовият празник на параклиса „Св. Зона“ е и празник на град Мелник.

 

Поясът е единствената реликва на Божията Майка, съхранена до наши дни. Съгласно преданието той бил изтъкан собственоръчно от нея от камилска вълна. След Нейното Успение тя го предала на св. Тома. В първия век на християнската ера той се съхранявал в Йерусалим. Монасите в Мелник днес дават за благословение едно коланче (платнена лента или панделка), допряно до Пояса на Божията майка. То е запечатано в пликче, в което се намира и едно листче.

От едната му страна е адресът на Ватопедския манастир и снимка на светата обител, а от другата страна е написана ценна информация при какви случаи и как да се носи тази лента (коланче). В наши дни частици от Пояса на Богородица се съхраняват освен във Ватопедския манастир и в Кипър (манастир „Триодитиса“), Грузия – Влахернската църква в Зугдиди, Москва – храм „Пророк Илия“, Санкт Петербург – „Казанский собор“, Италия, Прато – в църквата „Сакра Цинтола“, Сирия – град Хомс. Чудесата, сътворени от Честния пояс, през вековете са неизброими.

Добавени коментари

Точно така: публикува:
24 Октомври 2023 | 16:52
Освен изброените по-горе места поясът вече може да бъде видян във всеки окръжен град!!! Няма ли кой да проверява тъпите писаници,та да не се заблуждават излишно хората.Моля Ви,ПИШЕТЕ ВЕРНИ НЕЩА,А НЕ ГЛУПОСТИ!!!Или по време на избори може да се лъже на воля за всичко?Навярно тези пишман журналя си мислят,че Поясът на Св. Богородица е с дължината на екватора.Да,ама НЕ!

Добавете Вашия коментар

TOP