Полша и Чехия отменят ограниченията по границите

13 Юни 2020 | 16:47
0 коментара
Общество

Полша отвори днес отново границите си с всички свои съседки от ЕС - почти три месеца, след като ги затвори заради коронавируса, предаде ДПА.

След като вчера разхлаби контрола на границата с Литва, в полунощ Полша отвори отново границите си с Германия, Чехия и Словакия. Изискванията за влизане на граждани на страни извън ЕС също бяха облекчени. Контролът по границите с Украйна, Беларус и руския ексклав Калининград обаче остава в сила.

В средата на март полското правителство затвори границите си за гражданите на другите страни от ЕС. Изключение се правеше само за лица с постоянен адрес в Полша, шофьорите на камиони и дипломатите. Полските граждани, които се прибираха от чужбина, трябваше да прекарат 14 дни под карантина.

Въвеждането на тези мерки засегна особено тежко пътниците, които ежедневно пътуват през полско-германската граница, за да отидат на работа. Впоследствие за тях беше договорено изключение.

Засега не е ясно кога ще тръгнат отново международните влакове в рамките на Евросъюза. Откакто границата беше затворена, влакът "Евросити", който свързва Варшава с Берлин, беше пренасочен към северния полски пристанищен град Шчечин. Железопътните връзки със съседките на Полша, които не са членки на ЕС, остават преустановени.

Гражданите на Русия, Беларус и Украйна ще имат право да влизат в Полша, ако са съпруг или дете на полски гражданин или имат разрешително за работа в Полша. След като пристигнат, работниците от тези страни трябва да преминат през 14-дневна карантина.

Чехия също ще отвори от понеделник границите си за гражданите на почти всички държави членки на ЕС, както и за тези на Швейцария и Лихтенщайн, предаде ДПА.

Обещаващият развой на събитията в ограничаването на разпространението на новия коронавирус позволи на правителството да облекчи мерките, заяви снощи здравното министерство в Прага. При влизане в Чехия няма да се изисква отрицателен тест за коронавирус.

Граничният контрол във връзка с коронавируса по границите с Германия и Австрия беше отменен преди седмица.

Забраната за влизане обаче остава за живеещите в Белгия, Португалия, Швеция и полското Шльонско (Силезко) воеводство с оглед на това, че чешките власти ги определят като високорискови заони за вирусни инфекции.

Добавете Вашия коментар

TOP