Polsat News: Руски ракети паднаха на полска територия, двама са убити. Москва: Провокация!

16 Ноември 2022 | 03:27
0 коментара
Общество
Polsat News: Руски ракети паднаха на полска територия, двама са убити. Москва: Провокация!

Две руски ракети са паднали на територията на Полша, двама души са убити, съобщи Polsat News.

 

Според медийни публикации, две руски ракети са паднали в Люблинското воеводство, във ферма в Пшеводов, която е на 65 километра от границата с Украйна. Поразени са сушилни за зърно.

На място са убити двама души.

 

Министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки свиква комисията на Съвета на министрите по въпросите на националната сигурност и отбраната "по спешност", съобщи говорителят на правителството Пьотр Мюлер.

Съобщението за заседанието се появи малко преди 18.00 ч. местно време.


Очаква се решение дали Полша ще поиска задействане на чл. 5 от договора за НАТО. Полша е член на НАТО и граничи с Украйна, отбелязва Би Би Си.

 

Високопоставен представител на американското разузнаване е заявил за Associated Press, че руски ракети са пресекли територията на Полша, страна-член на НАТО, в резултат, на което са загинали двама души.

 

Говорителят на полското правителство Петр Мюлер заяви: "Призовавам ви засега да не публикуване непотвърдена информация, ще я коментираме след заседанието, което ще се проведе сега."

 

Експлозиите в Полша са следствие от масовата бомбардировка срещу украински градове от Русия по-рано днес, при която бяха изстреляни над 100 ракети.

Заради руските ракети са излетели изтребители на полските ВВС.
Във фермата, където са нанесени пораженията, са пристигнали военни и представители на прокуратурата, пише Visegrad.

 

Предполага се, че целта на ракетите вероятно е украинският град Лвов, който е на около 100 км южно от полския Пшеводов. Заблудените ракети са паднала на 65 километра в територията на Полша.

 

Че ударите са нанесени от руски ракети бе потвърдено от разузнаването на САЩ пред АП, съобщи "Евронюз".

Според чл.5 от Северноатлантическия договор (за НАТО), в случай че срещу някоя от държавите-членки на Алианса стане има въоръжено нападение, всички останали членове, без изключение, ще считат това за акт на насилие срещу всички тях и ще предприемат всички мерки, които сметнат за подходящи, за да помогнат на членката на НАТО, която е била нападнала. По-вероятно е обаче в случая да бъде задействан чл.4, който гласи, че страните по Договора ще се консултират съвместно всеки път, когато по мнение на някоя от тях е възникнала заплаха за териториалната цялост, политическата независимост или сигурността на която и да е от тях.

 

"Това е първият сериозен инцидент на територията на членка на НАТО, свързан с войната в Украйна", добави "Дейли експрес".

 

Виктор Орбан, премиерът на Унгария, също свика заседание на своя съвет по отбрана, според неговия говорител.

Смъртоносният инцидент бележи първия път, когато руска атака срещу Украйна е убила някой в ​​съседна територия на НАТО от началото на войната.

Йенс Столтенберг, генералният секретар на НАТО, по-рано заяви, че 30-те членки ще защитават всеки сантиметър от нейната територия в отговор на руската инвазия в Украйна.

 

Източници от отбраната обаче изразиха предпазливост, подчертавайки, че това вероятно е "случаен случай“ от страна на Русия.

 

Прессекретарят на Министерството на отбраната на САЩ бригаден генерал Пат Райдър каза, че САЩ са "наясно с съобщенията в пресата, в които се твърди, че две руски ракети са ударили място в Полша близо до границата с Украйна", но в момента не разполагат с информация, която да потвърди тези съобщения, предаде Си Ен Ен.

Полски официални лица са казали пред медията, че нищо все още не е потвърдено и разследването на инцидента продължава.

Артис Пабрикс, министър на отбраната и вицепремиер на Латвия, каза: "Моите съболезнования на нашите полски братя по оръжие. Престъпният руски режим изстреля ракети, които бяха насочени не само срещу украински цивилни, но също така паднаха на територията на НАТО в Полша. Латвия напълно подкрепя полските приятели и осъжда това престъпление".

Междувременно външното министерство на Естония заяви: "Последните новини от Полша са много тревожни. Ние се консултираме в тясно сътрудничество с Полша и други съюзници. Естония е готова да защитава всеки сантиметър от територията на НАТО. Ние сме напълно солидарни с нашия близък съюзник Полша.“

Засегната е и съседна Молдова. Там съобщиха за масови прекъсвания на електрозахранването, след като ударите прекъснаха ключов електропровод, който захранва малката нация, заяви държавен служител.

 

Полското правителство все още не е потвърдило какво се е случило близо до границата с Украйна.

Но изображения, циркулиращи в социалните мрежи, показват кратер и преобърнато ремарке, очевидно натоварено със зърно. На друга снимка си личи ясно част от ракета.

Има няколко възможни обяснения.

Според експерти Русия няма интерес да се насочва към полските ферми, така че някакъв вид неизправност в ракети изглежда възможна.

И в ден, когато противовъздушната отбрана на Украйна работи усилено, за да свали руски ракети, също е възможно една от тези ракети да е била извадена от курса й, смятат анализатори.

Бившият посланик на САЩ в НАТО Кърт Волкър каза пред Би Би Си, че е важно да се даде шанс на Русия да обясни какво се е случило.

Волкър допълни, че вероятно става дума за инцидент. Но, каза той, трябва да чуем Русия да казва това. Според него НАТО трябва да иска обяснение от Москва.

Изявленията на полски медии и официални лица, че руски ракети са паднали в Пшеводов в Полша са провокация. Това обяви руското Министерство на отбраната, съобщи ТАСС.

Целта на тези изявления е да се стигне до ескалация на обстановката. Не са нанасяни никакви удари в близост до границата на Украйна с Полша, твърди още официална Москва.

Според руснаците снимките от пораженията в Полша не отговарят на ракетите, които те са ползвали при днешните си удари.

 

Украйна беше ударена от залп от ракети часове след като украинският президент Володимир Зеленски каза, че Русия трябва да приеме границите на страната му и да изтегли войските си, за да се проведат мирни преговори.

 Ударите по критична инфраструктура предизвикаха прекъсвания на тока в градове, далеч от фронтовите линии, включително в Лвов в далечния запад. Белият дом осъди атаката на Русия по време на срещата на лидерите на Г-20 в Бали.Епицентър.бг/снимка:БГНЕС

 

Очаквайте подробности!

Добавете Вашия коментар

TOP